Svogūnų pyragas yra žymiai intensyvesnio skonio, cukinija labai švelni, todėl puikiai tiko česnakas, kurį mėgsta ir morkos.
Valgėme ir karštą, ir užkandžiavome, buvo išties skanu.
Cukinijų ir morkų pyragas
Pasiruošiu:
- 180 g sviesto;
- 2 st. kvietinių miltų;
- 450 g grietinės;
- 3 kiaušinius;
- 2 nedideles cukinijas (apie 400-500 g);
- 2 didesnes morkas;
- 8 skilteles česnako;
- žiupsnį druskos;
- žiupsnį džiovintų čiobrelių;
- žiupsnį maltų citrinpipirių ir raudonųjų pipirų.
Naudoju tik sviestą, ne riebalų mišinį ar margariną, ir tik 30 % grietinę.
Sviestą supjaustau nedideliais gabaliukais, juos sudedu į metalinį ar keramikinį indelį, jį statau ant grotelių orkaitėje ir jungiu 100 C. Dažniausiai pakanka 15 min., kad sviestas pilnai ištirptų.
Supilu jį į silikoninę kepimo formą, kurioje planuoju kepti pyragą, ten pat suberiu miltus, druską ir įdedu kelis šaukštus grietinės. Pradžioje tešlą išsuku šaukštu, po to jau minkau, kol ji nebelimpa prie rankų. Pirštais paskirstau po formą, padarydama maždaug 4 cm aukščio bortą ir formą dedu į šaldytuvą.
Cukinijas ir morkas supjaustau kuo platesnėmis juostomis daržovių skustuku. Jaunų cukinijų žievė minkšta, todėl jos lupti nereikia, bet jei naudosite gerai subrendusią, visgi rekomenduočiau lupt.
Gilesniame inde gerai išplaku kiaušinius, į juos įmaišau grietinę, smulkiai kapotus česnakus ir likusius prieskonius.
Ant tešlos ratu, pradedant nuo krašto, statmenai išdėlioju daržovių juostas ir viską tolygiai apipilu kiaušinių ir grietinės plakiniu. Jei mėgstate sūriau – galite užmalti jūros druskos.
Kepu apie 50 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepimo režimu iš abiejų pusių.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.