Pačios mėgstamiausios šeimoje – traškios, gaivios, pikantiškos šparaginės pupelės. Atidarius stiklainį prasideda net peštynės, nes jas mėgsta ir maži, ir dideli. Pupelių stiklainiai dažnai ištuštėja net nesulaukus žiemos.
Prieš keletą metų pati išbandžiau mamos receptą. Kartą nusivežusi šių pupelių stiklainį į viena suneštinį pokylį, jomis sužavėjau vieną vyruką. Tą vakarą prasidėjo mūsų draugystė, pasibaigusi vestuvėmis. Dabar dažnai pajuokaujame, kad pasitvirtino taisyklė, jog kelias į vyro širdį eina per skrandį.
Šiuo puikiųjų šparaginių pupelių receptu dalinuosi su jumis.
Marinuotos šparaginės pupelės
Marinavimui tinka tiek baltosios, tiek žaliosios pupelės.
Reikės:
- 2-2,5 kg šparaginių pupelių;
- kvapiųjų pipirų;
- garstyčių grūdelių;
- lauro lapelių;
- krieno šaknies arba aitriųjų pipirų;
- aliejaus.
Marinatui reikės:
- 800 ml vandens;
- 200 ml acto (9 proc.);
- 2 šaukštų druskos;
- 6-8 šaukštų cukraus (arba pagal skonį – jeigu patinka saldžiau, dėkite daugiau).
Kaip gaminti
Pupelių ankštims nupjauti galus ir jas trims minutėms panardinti į verdantį vandenį. Ištraukus tuoj pat ataušinti šaltame vandenyje.
Ankštis supjaustyti į kelias dalis ir sudėti į stiklainius, ant kurių dugno įdėta po keletą kvapiųjų pipirų, po lauro lapą, garstyčių grūdelių, gabalėlis krieno šaknies ar aitriųjų pipirų.
Išvirti marinatą ir užpilti ant pupelių, paliekant šiek tiek vietos. Ant viršaus pilti po šaukštą-du aliejaus.
Stiklainius uždaryti ir palaikyti apverstus ir apdengtus stora antklode, kol visiškai atauš.
Skanaus!