Vyras žino daugybę būdų, kaip skaniai paruošti įvairius grybus, bet miške nerenka tų, kuriuos reikia pervirti du kartus.
– Kaip ruošiate surinktus grybus?
– Žmona Virginija yra puiki šeimininkė, todėl grybų patiekalus valgome kone visus metus. Aš mėgstu keptus šviežius grybus.
Patinka dauguma grybų, keptų su rūkytų lašinių spirgučiais, svogūnais ir grietine. Ypač vertinu svieste keptas baravykų kepurėles, rudmėses. Moku ruošti grybų kotletus.
Kartą rūkytą žuvį pagardinau maltais džiovintais baravykais, buvo pikantiška ir skanu. Šeima ir svečiai giria mano koldūnus, kibinus, padažus, sriubas su grybais.
– Žiemai grybus džiovinate, konservuojate?
– Labai mėgstu džiovintus baravykus, todėl namuose jų niekada netrūksta. Neįsivaizduoju burokėlių sriubos be rūkytos šoninės ir džiovintų baravykų.
Skanūs ir konservuoti grybai. Juos skaniausiai konservuoja mano mama. Grybai išlaiko skonį, aromatą.
Ji nenuverda ir nepila vandens. Labai svarbus acto kiekis. Grybus mama ruošia su pomidorų padažu arba su daržovėmis. Tinka prie silkės, mėsos, vištienos.
Pateikiame jums grybų kotletų receptą, kuriuo S.Varslauskas-Hardas pasidalijo su žurnalo „TV antena“ skaitytojais.
Patiekalui reikės:
0,5 kilogramo grybų;
4–5 šaukštų miltų;
1 svogūno;
druskos;
aliejaus;
rūkyto sūrio;
prieskonių;
maltų džiūvėsėlių.
Grybus apvirkite, nuvarvinkite ir sumalkite. Pagardinkite druska, pipirais, įmalkite arba įpjaustykite svogūną, įdėkite prieskonių.
Miltų berkite tiek, kad masė pasidarytų tiršta. Kotletus apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite aliejuje, kol apskrus.
Prieš baigiant kepti kotletus galima pagardinti rūkytu sūriu.
Tinka valgyti su bulvių koše.