Palangos restoranas atgaivino senovės indėnų maisto ruošimo būdą

2016 m. liepos 18 d. 21:00
Norite sužibėti iškyloje? Pasigaminkite valgį taip, kaip jį ruošdavo indėnai dar prieš du tūkstančius metų.
Daugiau nuotraukų (5)
Palangos restorano „Onoré“ virtuvės šefas Bernardas Anužis į restorano vasaros valgiaraštį įtraukė patiekalą, kuris vadinamas „Clam bake“ . Tai valgomieji jūrų moliuskai, paruošti taip, kaip juos senovėje ruošdavo Amerikos pakrančių gyventojai.
Valgomuosius jūros moliuskus ar omarus indėnai gamindavo smėlyje iškastose duobėse. Jose uždegdavo laužą, jame įkaitindavo akmenis, įvairias jūros gėrybes sudėdavo ant lapų, dėdavo ant anglių, apdėdavo karštais akmenimis ir ištroškindavo.
Restorano lankytojams pasiūlęs „Clam bake“ B.Anužis jį gamina ne smėlyje – jūrų gėrybes troškina orkaitėje, tačiau naudoja tikrus akmenis.
Pirmiausia orkaitėje įkaitinami akmenys, į banano lapą sudedamos jūrų gėrybės, beriama šiek tiek druskos, dedama citrinos. „Daugiau nieko nereikia – net aliejaus. Suvyniotas banano lapas apdengiamas karštais akmenimis ir pašaunamas į orkaitę“, – pasakojo B.Anužis.
Jūrų gėrybės išsitroškina savo sultyse. Kepti jų nereikia ilgai – daugiausiai 20 minučių, nes perkepusios tampa nebeskanios. Kepimo trukmę nulemia ir ruošiamo maisto kiekis.
Po to užtenka išspausti iškepusios citrinos sultis ir skanauti.
Vietoje bananų lapų – kopūstlapiai
Bernardo teigimu, tokį patiekalą galima pasigaminti ne tik namuose. Dar įdomiau tai padaryti iškyloje, vasarojant, pavyzdžiui, prie ežero. Vietoje bananų lapų galima panaudoti kopūsto lapus ir kepti, pavyzdžiui, žuvį arba vėžius.
Restorano šefas pataria išsikasti duobę, užkurti laužą, į jį sudėti akmenis, kad įkaistų. Po to juos ištraukti, ant anglių sudėti storą sluoksnį lapų, o ant jų – žuvis, jūros gėrybes, kitus turimus produktus.
„Manau, kad labai tiktų ir skiltelėmis supjaustytos bulvės ar supjaustyta kukurūzo burbuolė. Žodžiu, galima dėti visko, ko tik norite ir kas dera troškiniui. Uždengti produktus kitu lapų sluoksniu ir ant viršaus sudėti karštus akmenis. Praėjus maždaug 40-60 minučių galima puotauti“, – patarimais dalijosi B.Anužis.
Virtuvės šefas pataria nepersistengti su prieskoniais – jie neturi nustelbti dūmo kvapo.
Valgiaraštį kuria su geriausiu Lietuvoje šefu
„Onoré“ vasarą galima paskanauti ne tik „Clam bake“. Vienas įdomesnių ir netikėtesnių patiekalų – krevečių karpačas. „Šio patiekalo skonis tiesiog sproginėja burnoje, jis sužadina visus skonio receptorius“, – pasakojo restorano savininkė Ingryda Grušnienė.
Užkandžiams mėgstama ir netradicinė brusketa – paruošta ne Viduržemio jūros stiliumi, o švediškai – su sūdyta lašiša ir agurkais.
Moterims labai patinka pomidorų salotos su burata sūriu, lėkštės dugne slepiančiu braškių kapotinį.
Smaližiai įvertins restorane gaminamus lazdyno riešutų ledus, kurie patiekiami ant pagaliuko. Šiems ledams pagaminti nenaudojami jokie aparatai – jie maišomi tiktai rankomis.
„Onoré“ valgiaraštį B.Anužis kuria su geriausiu Lietuvoje virėju pripažintu Deivydu Praspaliausku.
Palangarestoranas Onoréreceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.