Įdarytoms vyšnioms reikės:
kietų, nepagedusių vyšnių;
nekepintų išlukštentų žemės riešutų.
Riešutus užpilu verdančiu vandeniu ir palieku ataušti. Kauliukus iš vyšnių išimu specialiu įrankiu, jų yra pirkti specializuotose namų apyvokos parduotuvėse, o sezono metu ir maisto parduotuvėse. Svarbu, kad į kauliuko vietą būtų galima įkišti žemės riešutą ir jis ten stabiliai laikytųsi. Visas pasiruoštas vyšnias įdarau riešutais, jas sudedu į nedidelius stiklainiukus ir užpilu cukrumi iki pat stiklainio viršaus.
Palieku pastovėti 2 valandas, cukrus paskatina sulčių išsiskyrimą. Jei po kelių valandų stiklainis nepilnas skysčio, įpilu vandens. Stiklainius dedu ant grotelių į orkaitę ir kaitinu 100 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.
Ištraukusi užsuku švariais dangteliais, apverčiu aukštyn kojom ir palieku atvėsti. Laikau rūsio lentynose.
Paprastesnis variantas – bet ne ką prastesnis skoniu – neįdarytos vyšnios su riešutais.
Reikės:
1 kg vyšnių;
1 kg cukraus;
250 g nekepintų žemės riešutų be lukšto.
Vyšnias užpilu cukrumi, palieku bent kelias valandas, kad išsiskirtų sultys. Tuomet užverdu šią masę, leidžiu pakunkuliuoti apie 15 minučių, suberiu riešutus, gerai išmaišau ir išjungiu ugnį. Pilstau į mažus stiklainius, užsuku ir nešu į rūsį.
Patarimas – žemės riešutus, gaminant pastaruoju metodu, galima pakeisti graikiniais, pasmulkintais tarp pirštų.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“