Taigi šiandien, pasitelkę lietuviškus produktus, JAV nepriklausomybės dienos proga pabandykime geriau pažinti JAV skonį.
Maisto gamybos tradicijos iš Europos
Europiečiams atradus Šiaurės Amerikos žemyną, į naujas teritorijas pradėjo plūsti skirtingų tautybių žmonės.
Šiaurės Dakotoje šiandien, preliminariais duomenimis, kas ketvirtas gyventojas yra norvegų kilmės, tad nenuostabu, kad norvegiški patiekalai laikomi reprezentaciniais Šiaurės Dakotos valgiais.
Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen siūlo pasigaminti Šiaurės Dakotą garsinančių, bet ir norvegiškas tradicijas menančių bulvinių lietinių.
„Lietuvoje blynai – vienas mėgstamiausių patiekalų, o bulvės – populiariausia daržovė, taigi jų duetas lietuviams bus itin patrauklus.
Tešlai sumaišykite 3 trintas virtas bulves, 3 didelius šaukštus pieno, 50 g ištirpinto sviesto, puodelį miltų, šaukštelį cukraus ir tiek pat druskos. Iš gautos tešlos suformuokite kiaušinio dydžio rutulius ir iškočiokite kočėlu. Tada blynelius kepkite keptuvėje be riebalų iš abiejų pusių, kol blynelis pagels.
Blynelius amerikiečiai patiekia įvairiai – juos valgo vienus, su uogienėmis, į vidų susukę dešrelę ar įdarydami rikota ir špinatais“, – pasakojo kulinarė.
Įtakinga kaimynystė
Jeigu nenorite bulvinių blynų, išbandykite pietietišką valgį, itin populiarų valstijose, besiribojančiose su Meksika.
Tokiose valstijose kaip Teksasas, Naujoji Meksika, Arizona, Kalifornija didelė gyventojų dalis yra kilusi iš Meksikos. Ilgaamžė meksikietiška virtuvė įsiskverbė į jaunos valstybės tradicijas.
Pavyzdžiui, Arizonos valstija garsėja iš ten kilusiomis kiaulienos čimičangomis, kurios gamybos ypatumais ir dalinasi „IKI“ kulinarė.
„Čimičanga – tai patiekalas, primenantis meksikietiškas buritas. Tradicinė Arizonos čimičanga būtinai ruošiama iš kiaulienos faršo. Maltą mėsa patroškinkite kartu su svogūnais, druska, pipirais, čili prieskoniais, česnako milteliais, pomidorų gabaliukais, kukurūzais arba marinuotomis pupelėmis. Viską atidžiai suvyniokite į tortilijos lakštą, kad neliktų atvirų angų, galus galite sutvirtinti mediniais pagaliukais.
Tokią kimštą tortiliją kepkite gilioje keptuvėje įkaitintuose riebaluose iš abiejų pusių, kol pastaroji įgaus auksinį atspalvį. Patiekite karštą kartu su šviežiomis salotomis, ant viršaus užtepkite grietinės ir pabarstykite tarkuotu sūriu“, – receptu pasidalino A.Rasmussen.
Egzotiškiausia JAV vieta – Havajai
Ramiajame vandenyne plyti polinezietiškas perlas – Havajų salos, pati egzotiškiausia JAV valstija. Išskirtine kultūra pasižyminčiame salyne jau nuo senų laikų populiaru valgyti termiškai neapdorotą, o tik pamarinuotą tuną. Tačiau, laikui bėgant, havajietiška kulinarija keitėsi, ir šiandien gali pasiūlyti lietuviškam skoniui kiek artimesnių patiekalų.
„IKI“ maisto žinovė pasakoja apie čia užgimusio patiekalao, vadinamo „Loco moco“ receptą.
„Loco moco“ atsirado XX a. viduryje Havajuose kaip išradinga alternatyva sumuštiniams vaikiškame meniu.
Svarbiausios čia keturios dedamosios – lėkštės apačioje tamsus, tirštas padažas, centre kalnelis ryžių, ant viršaus naminis kotletas, dar papuoštas keptu, neplaktu kiaušiniu.
Subtiliausia recepto dalis – padažas. Jam keptuvėje ant ugnies sumaišykite jautienos sultinį su svogūnais, smulkintais grybais, mėgstamais prieskoniais ir šaukštu miltų.“