O štai švedai į žarijas įmeta svogūną su visais lukštais – tokį, koks yra. Ir palieka ten kepti apie pusvalandį, o po to iš jo paruošia nuostabų padažą, idealiai tinkantį mėsos patiekalams gardinti.
Neseniai Švedijos karalystės ambasados Lietuvoje virtuvės vadovė Daiva Leonavičienė lankėsi Švedijoje. Ten dalyvavo Švedijos ambasadose dirbantiems šefams surengtuose mokymuose, kuriuos vedė žymiausi švedų kulinarai.
Vienas virtuvės vadovas nustebino: paėmė svogūną ir įmetė į žarijas pusvalandžiui.
„Manėme, kad iš svogūno nieko neliks per tiek laiko“, – juokėsi D.Leonavičienė.
Vis dėlto, išlukštenus svogūną iš apdegusių lukštų, viduje jis buvo puikiai iškepęs ir sultingas. Iš jo šefas paruošė nuostabų padažą, tinkamą mėsai.
Siūlome pabandyti tokį pasigaminti ir jums, ypač jeigu turite galimybę kepti mėsą ant grotelių prie namų, nes padažui gaminti praverstų elektrinis trintuvas, kurį gamtoje panaudoti būtų sudėtinga.
Grilyje keptų svogūnų padažui reikės:
- 3-4 svogūnų;
- 100 g krapų;
- 4 šaukštų saldžių garstyčių;
- 2 šaukštų Dižono garstyčių;
- 2 šaukštai balto vyno acto;
- 200 ml rapsų aliejaus.
Sumeskite neluptus svogūnus ant žarijų ir kepkite 20 minučių.
Nulupkite svogūnus (pajuodavusius, bet sultingus viduje), sudėkite visus ingredientus į dubenį ir susmulkinkite trintuvu, kol pasidarys tyrė.