Kadaise šį receptą iš Gruzijos parvežė mano dėdė. Būtent šis gaminimo ir patiekimo būdas man yra priimtiniausias.
Aprašysiu gaminimo eigą iš marinuotų lapų, jei gamintumėte iš šviežių, atminkite, kad lapus pirmiausiai reikia gausiai nuplikyti verdančiu vandeniu.
Beje, šiuo metu vynuogių lapai patys tinkamiausi balandėliams. O ir lapų žiemai jau galima pasiruošti.
Dolma
Įdarui reikės:
500 g jautienos faršo;
2 kiaušinių;
1 arbatinio šaukštelio gruziniškų žolelių mišinio („Chmeli-suneli“ ar panašaus);
2 valgomųjų šaukštų manų kruopų (galima pakeisti džiūvėsėliais arba kuskuso kruopomis);
0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
Viską suminkau į vientisą masę.
Iš įdaro formuoju pailgas dešreles, kurias susuku į vynuogės lapus taip, kad galai būtų užlenkti kaip vokeliai.
Paruoštus balandėlius verdu apie 20 min. garpuodyje. Ankščiau, kai nebuvo garų puodų, virdavau juos koštuve, uždėtame ant tinkamo diametro puodo su verdančiu vandeniu ir pridengtus puodo dangčiu.
Tiekiu karštus su gėrimu, kurio vienai porcijai labai gerai išplaku 1 stiklinę kefyro su 1 skiltele labai smulkiai kapoto česnako.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“