Kadaise virtinius su manų kruopomis ruošdavo grupės draugė. Tuomet pati nė nebandžiau tokių ruošti, labiau gūžčiojau pečiais – kam? Juk yra miltų ir kiaušinių. Paskui, kai jau pradėjau improvizacijas virtuvėje, prisiminiau tą idėją.
Pirma partija smarkiai išsileido vandeny, teko valgyti (irgi neblogą) pienišką sriubą.
Tuomet prisiminiau surišėją – krakmolą. Ir štai, minkšti ir tuo pat metu puikios formos virtinukai, tapę dažnais svečiais ant mūsų šeimos pusryčių ar lengvos vakarienės stalo.
Vienai porcijai skaičiuoju:
- 1 pakelio riebesnės varškės (apie 180 g);
- 2 v. š. manų kruopų;
- 1 v. š. bulvių krakmolo;
- 1 a. š. cukraus (saldžiam variantui);
- 0,5 a. š. kepimo miltelių (kepamiems varškėčiams).
Kaip gaminti
Viską suminkau dubenyje. Jei varškė labai sausa, įpilu truputį vandens. Tešla turi būti standi, lengvai formuojama.
Suvolioju ilgas juostas ir supjaustau nedideliais gabaliukais. Gaila, kad nebeturiu lenktos tarkos, su kuria kadaise darydavome ežiukus, tenka apsiriboti vienodos formos virtinukais.
Puode užverdu vandenį, sūriems varškėtukams jį pasūdau, saldiems nededu jokių priedų. Sūdau gausiai – į 1 l vandens beriu 1 nubrauktą šaukštelį druskos. Vandeniui užvirus sudedu virtinukus ir, kai iškyla į paviršių, paverdu apie 2 min.
Kepamiems varškėčiams tešlą būtinai palaikau bent 2 ar 3 val. kambario temperatūroje – tuomet išbrinksta manai. Į tešlą papildomai dedu druskos ar cukraus (žiūrint, su kuo planuojame valgyti), suformuoju piršto storio blynelius ir apkepu keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Tiekiu su sviesto ir grietinės padažu ar uogiene.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“