Sulaukti garbaus amžiaus gruzinams netrukdo ir kalnai mėsos – jų virtuvė pasižymi gausybe mėsiškų patiekalų. O vienas populiariausių valgių – ant žarijų kepta mėsa. Kitaip tariant, šašlykai.
Klystate, jeigu manote, kad Gruzijoje populiariausi yra avienos šašlykai – patys populiariausi yra kiaulienos, o antroje vietoje – vištienos šašlykai.
Šašlykų marinavimo būdų yra gausybė. Vienur šašlykai marinuojami sausai, kitur jie užpilami acto ir vyno marinatu. Gruzinai šašlykus valgo su specialia duona, jokiu būdu ne su ryžiais. Taip pat prie šašlykų tinka daržovių salotos.
Išbandykite šašlykus pagal autentiškus gruzinų receptus ir jūs. Patarimais dalinasi „Georgian recipes“.
Kiaulienos šašlykai su granatų sėklomis ir adžika
Reikės:
- 1,2 kg kiaulienos;
- 1 geltonojo svogūno;
- 1 raudonojo svogūno;
- 5 valgomųjų šaukštų acto;
- 1 vidutinio dydžio granato vaisiaus;
- 2 lauro lapų;
- 1 valgomojo šaukšto adžikos;
- druskos.
Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą, kuriame marinuosite mėsą. Dėkite geltonąjį svogūną, supjaustytą žiedais, adžiką, actą, lauro lapus, šiek tiek druskos, pusės granato sultis.
Išmaišykite, uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį ar bent jau keturioms valandoms.
Kai būsite pasiruošę kepti, sumaukite kiaulienos gabalėlius ant iešmų ir apibarstykite druska. Kepdami stebėkite, kad ugnis nebūtų pernelyg kaitri.
Iškeptą kiaulieną numaukite nuo iešmų, dėkite į dubenį, apibarstykite mėlynojo svogūno svogūno žiedeliais ir likusio granato sėklomis.
Šašlykai jogurto marinate
Jogurtas minkština mėsą, o šiam populiariam marinatui naudojamas „matsoni“ – tai gruziniškas jogurtas, gaminamas iš karvės pieno. Lietuviškas natūralus jogurtas tam taip pat tiks.
Reikės:
- 1,5 kg kiaulienos su lašiniais;
- 2 valgomųjų šaukštų su kaupu jogurto;
- 2 valgomųjų šaukštų baltojo vyno acto;
- 4 lauro lapų;
- 1 valgomojo šaukšto juodųjų pipirų grūdelių;
- druskos;
- 3 raudonųjų svogūnų;
- petražolių, kalendros.
Supjaustykite mėsą, dėkite į indą, suberkite žiedais supjaustytą vieną raudonąjį svogūną. Dėkite jogurtą, actą, lauro lapus ir pipirus, berkite šiek tiek druskos.
Viską išmaišykite ranka. Uždenkite ir padėkite šaltai mažiausiai keturioms valandoms, geriausiai – per naktį.
Kai būsite pasiruošę kepti, mėsos gabalėlius sumaukite ant iešmų. Tuomet šašlykus apibarstykite druska. Kepkite nuolat vartydami ir stebėdami, kad liepsna nebūtų per karšta.
Iškeptus gabalėlius nuimkite nuo iešmų ir sudėkite į dubenį, apibarstykite pjaustytais svogūnų žiedais, petražolėmis ir kalendromis.
Šašlykai su pomidorais ir svogūnais („Mtsvadi Chashushuli“)
Šis patiekalas gali pasirodyti panašus į troškinį, mat iškepta mėsa dar patroškinama su daržovėmis.
Reikės:
- 1,5 kg kiaulienos su lašinukais;
- 2 valgomųjų šaukštų baltojo vyno acto;
- 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos;
- 3-4 lauro lapų;
- 1 valgomojo šaukšto juodųjų pipirų (grūdeliais);
- druskos,
- 1 svogūno.
Taip pat reikės:
- 3 didelių sultingų pomidorų;
- 2 didelių svogūnų;
- aitriųjų pipirų;
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintos kalendros;
- 4 valgomųjų šaukštų aliejaus;
- druskos.
Supjaustykite gabalėliais mėsą, dėkite žiedais supjaustytą svogūną, pilkite 2 šaukštus acto, 2 šaukštus pomidorų tyrės, dėkite lauro lapus, pipirus, šiek tiek druskos. Išmaišykite, uždenkite ir laikykite per naktį šaldytuve (mažiausiai 4 valandas).
Kai būsite pasiruošę kepti, mėsą sumaukite ant iešmų, apibarstykite druska. Kepkite nuolat vartydami ir stebėdami, kad nepridegtų.
Pasiruoškite puodą, kurį galima dėti ant žarijų (jeigu tokio neturite, dėkite ant viryklės). Į jį supilkite aliejų, pjaustytus svogūnus. Kai mėsa iškeps, gabalėlius numaukite nuo iešmų ir suberkite į puodą ant svogūnų. Kaitinkite 10 minučių nuolat pamaišant.
Supjaustykite pomidorus ir berkite ant mėsos. Kaitinkite 7-10 minučių, kol išsiskirs sultys. Galiausiai sudėkite prieskonius, druskos ir pakaitinkite minutę.
Patiekite dubenyje, apibarstę kalendrų arba petražolių lapeliais.
Skanių gruziniškų švenčių!
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų gegužės 26 dieną.