Beje, kalbant apie skonį ir kvapą, ar galite patikėti, kad yra žmonių, kurie nė iš tolo negali pakęsti grikių kvapo!
Aš grikius valgau su malonumu, dažniausiai išsivirusi tradicinę košę rytais. Tačiau jei norite atrasti neįprastus skonius, pasigaminkite kiek kitokius pusryčius, kurie veikiau panašūs į egzotišką desertą, nei nuobodžią košę.
Žali grikiai naudingi tuo, kad juose yra itin daug antioksidantų ir medžiagų, aktyvinančių kraujotaką. Be to, grikiai neturi glitimo, kurį vienaip ar kitaip patartina riboti. Šioje košėje jums visiškai neprireiks cukraus – saldumo pakankamai suteiks datulės.
Kokosinė žalių grikių košė su cinamonu ir datulėmis
Ingredientai:
- 1 stiklinė žalių grikių kruopų (tik ne tradicinių rudų skrudintų grikių!);
- 1/2 šaukštelio malto cinamono;
- 2 stiklinės kokosų vandens;
- 4 šaukštai nesaldintų kokoso drožlių;
- 2 žiupsneliai druskos;
- 6 datulės;
- 2 šaukštai sviesto;
- 1 šaukštelis nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės.
Įkaitinkite puodą storu dugnu ir suberkite žalių grikių kruopas. Skrudinkite jas maišydami apie 3-4 minutes, kol pasklis švelnus aromatas ir kruopos truputį patamsės. Suberkite cinamoną ir maišydami dar paskrudinkite apie 15 sekundžių, tada supilkite kokosų vandenį (atsargiai, nes taškysis).
Įberkite žiupsnelį druskos ir 2 šaukštus paskrudintų kokosų drožlių, sumažinkite ugnį, uždenkite ir palikite košę virti 15-18 minučių, kol kruopos išbrinks ir suminkštės, visas skystis susigers.
Kol košė verda, išimkite datulių kauliukus ir jas supjaustykite gabaliukais. Mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite datules. Kepinkite apie 1 minutę, datulės pradės švelniai čirškėti. Pabarstykite žiupsneliu druskos, sumaišykite ir atidėkite į šoną.
Į išvirusią košę sudėkite datules kartu su sviestu, kuriame jos kepė, suberkite laimo žievelę ir viską išmaišykite. Patiekite šiltą dubenėliuose, pabarstę likusiomis skrudintų kokosų drožlėmis.
Šaltinis – nidosreceptai.lt