Kaip savo tinklaraštyje „Lietuvos kulinarinis paveldas“ rašo lietuviškos kulinarijos tyrinėtojas, profesorius dr. Rimvydas Laužikas, kalbos tyrinėtojai patiekalo pavadinimą sieja su lenkų kalbos žodžiu, reiškiančiu „riekutė“, „gabalėlis“, nes senoviniai zrazai labiau priminė troškinį, nei mums įprastus suktinukus.
Vis dėlto šiuolaikiniam lietuviui zrazai yra mėsos suktinukai. Pasirodo, kad panašų patiekalą turi ir moldavai. Moldaviškų zrazų receptą moldavę savo „Facebook“ paskyroje „Andželikos virtuvėlė„ neseniai paskelbė Andžela Labanauskas.
Siūlome pabandyti tokius pasigaminti ir jums.
4 „zrazams“ reikės:
- 500 g žuvies faršo (tradiciškai daroma iš baltos žuvies, bet aš turėjau lašišos ir pangasijos, tai abi jas sumaliau ir sumaišiau);
- 1 kiaušinio;
- Apie 2 v. š. manų;
- druskos;
- pipirų.
Įdarui reikės:
- 1 nedidelės morkos;
- 1 nedidelio svogūno;
- 2 virtų kiaušinių;
- 20 g sviesto;
- 2 a. š. grietinės;
- druskos;
- pipirų;
- krapų.
Apvoliojimui dar reikės maltų džiuvėsėlių (kas skaičiuoja kalorijas, gali ir nevolioti).
Padažui reikės:
- 2-3 v. š. kečupo;
- 2-3 v. š. grietinės;
- apie 150 ml daržovių sultinio ar vandens;
- druskos;
- pipirų;
- petražolių.
„Zrazų“ ruošimas
Sumalkite žuvį, įmuškite kiaušinį, įberkite manus, prieskonius ir viską išmaišykite.
Išvirkite, atvėsinkite ir burokine tarka sutarkuokite kiaušinius. Morką ir svogūną apkepkite keptuvėje su sviestu, o atvėsus sumaišykite su kiaušiniu, grietine, įdėkite prieskonių ir smulkintus krapus.
Iš žuvies faršo padarykite paplotėlius, įdėkite įdarą, formuokite suktinukus, apvoliokite juos džiuvėsėliuose ir ant vidutinės ugnies apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių.
Išėmę padėkite ant vienkartinio rankšluosčio ar servetėlės.
Padažo gaminimas
Į švarią keptuvę įpilkite sultinio, įdėkite kečupo, grietinės, susmulkintas petražoles (jei dar trūksta – druskos ir pipirų, bet man jų nereikėjo).
Išmaišykite ir užvirus sudedame žuvies „zrazus“.
Uždengę patroškinkite ant mažos ugnies apie 10 min.
Serviruokite su padažu, bulvėmis (tradiciškai valgoma su mamaliga (kukurūzų kruopų koše) ar farširuotais gogosarais (saldžiosios paprikos rūšis- red.)) ir salotomis.
Skanaus!
Šaltinis – „Andželikos virtuvėlė“