Arabiškas lęšių ir ryžių troškinys: N. Degutienė pasidalijo receptu

2016 m. gegužės 9 d. 18:51
Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)
Kai labai labai pasiilgstu Artimųjų Rytų, ilgesį efektyviausiai numalšinu kokiu nors tipiniu to regiono patiekalu. Pirmąkart madžiadros paragavau savo bičiulės Nazareto arabės Balkees namuose – ji neapsakoma šeimininkė, išmananti seniausius maisto gaminimo būdus, žinanti tradicinius receptus ir turinti nepaprastą talentą gaminti.
Daugiau nuotraukų (2)
Lęšiai ir ryžiai, pagardinti tradiciniais arabiškais prieskoniais – kvapiaisiais pipirais, gvazdikėliais, kalendromis ir, be jokios abejonės, kepintais svogūnais – tai maistingas, sotus ir labai skanus patiekalas, visuomet atsiduriantis ant arabiškų vaišių stalo. Jis dažniausiai valgomas kaip garnyras, nes arabai valgo labai daug mėsiškų patiekalų, dažniausiai ėrienos ir vištienos.
Daržovėmis ir užtepėlėmis užkandžiaujama pačioje puotos pradžioje, o su antrais patiekalais daržovės patiekiamos retai. Tad arabiškos puotos išties sočios ir labai skanios.
Manęs dažnai bičiuliai teiraujasi, kaip vartoti daugiau lęšių – juk šis produktas, nepelnytai mūsų virtuvėje retas svečias, jame be galo daug baltymų ir jis itin naudingas organizmui. Tai štai madžiadra – vienas iš lęšių panaudojimo būdų. Šiam patiekalui, beje, tiks ne tik rudieji, bet ir raudonieji lęšiai. 
Arabiškas lęšių ir ryžių troškinys su karamelizuotais svogūnais
Ingredientai:
  • 3 šaukštai aliejaus;
  • gabalėlis sviesto;
  • 3 dideli svogūnai, supjaustyti pusžiedžiais;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 šaukštelis kumino (cumin);
  • 1 šaukštelis maltų kalendrų;
  • 1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;
  • 1/2 šaukštelio malto cinamono;
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 1 šaukštelis cukraus;
  • 1 stiklinė rudųjų arba raidonųjų lęšių, nuplautų ir nusausintų;
  • 1 litras vandens arba daržovių sultinio;
  • 1 stiklinė ryžių, nuplautų ir nusausintų;
  • druskos, grūstų juodųjų pipirų.
Patiekimui reikės šviežių petražolių arba kalendrų, tiršto graikiško jogurto (pasirinktinai).
Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų su sviestu, sudėkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite maišydami, kol gerai apkeps (5-6 min). Atidėkite pusę svogūnų į šalį, likusius palikite puode.
Sudėkite į puodą kapotus česnakus, suberkite visus prieskonius ir cukrų ir kepinkite toliau maišydama apie 2 min.
Suberkite nuplautus ir nusausintus lęšius ir pakepinkite porą minučių, maišydami juos su svogūnais ir prieskoniais. Supilkite vandenį (arba sultinį), užvirinkite ir sumažinę ugnį uždekite puodą, virinkite 10 min.
Suberkite ryžius, padidinkite kaitrą, kad skystis užvirtų, įberkite druskos, pipirų. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite uždengtame puode 10 min, arba kol visas skystis bus susigėręs. Išjunkite ugnį ir palikite kelioms minutėms pasitroškinti.
Atidėtus svogūnus apkepinkite keptuvėje, kol jie taps visiškai rudi ir sukepę (įpilkite truputį aliejaus, jei trūksta). Šiuos svogūnus galite įmaišyti į troškinį arba jais pabarstyti patiekdami. Patiekdami pabarstykite kalendromis, su šaukšteliu-kitu tiršto jogurto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.