„Dar būdama maža mėgdavau mamai padėti virtuvėje. Bet kokie ten darbeliai – tik prisiterlini, mamai papildomų darbų sukeli. Bet dėl to ji niekada nepyko.
Geriausiai pamenu skruzdėlyno ir žagarėlių kepimą. Mama paruošdavo tešlą: plakdavome kiaušinius kartu, tiksliau, mama plakdavo, o pasaldintą plakinį, „gogelį mogelį“, degustuodavome mudvi su dvyne seserimi – juk būdavo taip saldu ir skanu. Tuomet mama tešlą gerai išminkydavo ir ją atšaldydavo.
Mamytė kepdavo tokius plonyčius lapelius skruzdėlynui, kad juos iškočiojus galėdavai manyti, jog tai plonytėliai gipiūro gabalėliai...
Man jau 22 –eji, tad šis receptas ir skanėstas skaičiuoja jau bene aštuonioliktus metus. Visi namai juo dvelkdavo, kai jo imdavomės su mamyte ir sese. Tad norėčiau pasidalinti skaniausio mamos skruzdėlyno receptu.
Skruzdėlynas
Ingredientai:
- 6 kiaušiniai (4+2 tryniai);
- 30 g vanilinio cukraus;
- apie 450 g miltų;
- 2 v.š. degtinės;
- 5 v.š. medaus;
- razinų, riešutų, aguonų, cukraus pudros;
- 1 l aliejaus (geriausiai rapsų).
Kiaušinius gerai išplakti su vaniliniu cukrumi, supilti alkoholį. Vis maišant suberti miltus ir išminkyti ne per daug kietą tešlą. Ją gerai išmušti, išdaužyti (kaip smagu būdavo darbuotis ir kočėlu, ir rankutėmis). Kuo geriau tai atliksite, tuo kepinys bus skanesnis. Tešlą susukti į kamuoliuką ir palikti šaldytuve maždaug valandai.
Išėmus tešlą, dar kartelį perminkyti ir kuo ploniau iškočioti. Ji turėtų būti beveik permatoma. Supjaustyti lapeliais (jei norite skruzdėlyno) arba stačiakampiais, jei kepsite žagarėlius.
Įkaitinti puodą su aliejumi ir kepti skanėstus, kol gražiai parus.
Iškepusius – konstruoti. Išlydyti medų, imti padėklą, ant jo dėti iškeptus lapelius ir juos aplieti medumi, berti razinų, riešutų (prieš tai juos siūlyčiau truputį paskrudinti), aguonų. Ir taip lipdyti. Galiausiai viršų apiberti cukraus pudra. Štai ir viskas!
Tobuliausias mano mamos kepinys, kuris man visada primena vaikystę ir plačiai besišypsančią mamą.“