Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen dalinasi įdomiais receptais iš kviečių želmenų, žirnių, saulėgrąžų bei liucernos daigų.
Įdomios idėjos su kviečių želmenimis
Ar žinojote, kiek daug įvairiausių gardžių patiekalų galima pasigaminti iš kviečių daigų? Jie puiki atgaiva pavasarį, kai organizmas reikalauja kažko šviežio. Keletą pavyzdžių, kaip gaminant panaudoti kviečių daigus, pateikia kulinarė:
„Iš jų galima pasigaminti skanų gėrimą – tiesiog pagardinkite pasirinkto skonio jogurtą smulkintais želmenimis ir turėsite malonios tekstūros bei skonio kokteilį. Taip pat į jį galima įberti šiek tiek šaldytų uogų, džiovintų vaisių, aguonų ar pasaldinti šaukšteliu medaus – naudokite tuos ingredientus, kurie jums skaniausi.“
A.Rasmussen sako, kad kviečių želmenimis apibarsčius salotas, pastarieji joms suteiks įdomesnio skonio.
Ji dalinasi ir vienu pavasarišku receptu: „Į dubenį dėkite saujelę daigų, apie 100 g tarkuotų morkų, 60 g džiovintų spanguolių, rankomis suplėšytų pasirinktų salotų lapų ir viską sumaišykite. Tuomet užpilkite padažu iš medaus, alyvuogių aliejaus ir obuolių vyno acto.“
Žalioji sriuba iš žirnių daigų
Seniausi pasaulio daigai yra ankštinių daržovių. Juos dar prieš 5000 metų atrado kinai. Dabar eksperimentuodami savo virtuvėje šiuo vertingu produktu savo patiekalus galime pagardinti ir mes. Jie – šviesios spalvos, lyginant su kitais želmenimis, storokais, sultingais koteliais, salsvo skonio – puikiai dera su įvairiomis salotomis ar makaronais.
Anot maisto ekspertės, juos gardu valgyti su virtais kiaušiniais, ridikėliais, pievagrybiais ir agurkais. Taip pat, jos teigimu, iš žirnelių daigų galima pasigaminti gaivią žaliąją sriubą: „Jums reikės stiklinės žirnių daigų, saliero ir ryšulėlio svogūnų laiškų. O gaminimas labai paprastas – tereikia viską sutrinti virtuviniu smulkintuvu, įpilti šalto virinto vandens ir pagardinti prieskoniais ar grietinėle.“
Saulėgrąžų daigai – ir papuošimui, ir kiaušinienei
Ką tik išdygę ir suviešėję saulėgrąžų daigai dėl savo ryškiai žalios spalvos ir gražios formos lapelių puikiai tinka papuošti įvairius patiekalus. Žinoma, kaip ir kiti želmenys, tai – gardus ingredientas, patiekalams suteikiantis ypatingo skonio.
Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė pasakoja, kaip saulėgrąžų daigais praturtinti pusryčius: „Jums prireiks dviejų kiaušinių, pusės avokado, konservuoto tuno, vienos citrinos sulčių, alyvuogių, žiupsnelio prieskonių ir, žinoma, saulėgrąžų daigų. Kubeliais supjaustytą avokadą sumaišykite su juodųjų alyvuogių puselėmis ir konservuotu tunu, apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis. Žinoma, gaivioms salotoms nepagailėkite saulėgrąžų daigų. Tuomet išsikepkite kiaušinienę ir patiekite kartu su salotomis.“
Desertas su liucernos daigais
Liucernos daigai turi malonaus riešutų skonio. Būtent dėl to kulinarė rekomenduoja jais pagardinti įvairius pyragus, ledus ar kitokius desertus.
Tai pat ji dalinasi vienu gardžiu receptu: „Šie sultingi, švelnaus skonio ūgliai puikiai tinka gaiviam žaliam kokteiliui. Jį gaminkite iš rūgštaus obuolio, sunokusio banano ir saujos mėgstamų uogų, sumaišykite su stikline vandens ir liucernų želmenimis. Suplakite iki vientisos masės, o jei pritrūktų saldumo – įdėkite šaukštą medaus ar agavų sirupo.“
Vos saujelė mažų ir gaivių valgomųjų daigų patiekalams suteikia šviežią, pavasarišką atspalvį. Vienuose iš jų slypintis saldus, kituose – riešutinis skonis, kuris gali net ir kasdienį maistą paversti gardesniu.