Po gavėnios pasninko šventinis stalas būna nukrautas daugybe riebių ir kaloringų patiekalų – įvairiais mėsiškais valgiais, karka, šaltiena, silke ir pyragais.
Žinoma, pasimėgauti šiais valgiais galima, tačiau medikai pastebi, kad po didžiųjų metų švenčių itin padaugėja žmonių, besiskundžiančių skrandžio skausmais ir virškinimo problemomis. Todėl puoselėjant tradicijas svarbu nepamiršti ir sveikatos.
Anot Karolio, didžiąją dalį tradicinių patiekalų galima pakeisti skaniais ir sveikesniais patiekalais. Tuomet pavyks išvengti sveikatos problemų bei neteks savęs graužti dėl priaugtų kilogramų.
„Įprastą baltą mišrainę galima pakeisti šviežių daržovių salotomis su datulėmis ar kitais džiovintais vaisiais. Augalinės kilmės produktuose daug biologiškai veiklių medžiagų, mineralų, vitaminų, o džiovintuose vaisiuose yra maistinių skaidulų ir ląstelienos, kuri pagerina virškinimą, – teigė K.Urbanavičius. - Įvairiems mėsos patiekalams alternatyva gali būti lašiša su riešutų padažu.
Suvalgę tokį patiekalą gausite pakankamai baltymų, antioksidantų bei vitamino E. O silkę vertėtų skaninti ne riebiais padažais ar majonezu, bet saujele saulėgrąžų, kuriose gausu maistinių baltymų, cinko ir geležies. Tokie patiekalai ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia naudingų medžiagų.“
K.Urbanavičius pateikia keletą savo mėgstamų patiekalų, be kurių neįsivaizduoja Velykų stalo.
Salotos su lašiša, granatų ir sezamo sėklomis bei riešutais
Ingredientai:
dubuo mėgstamų salotų;
800 g lengvai sūdytos lašišos;
3 saldžiosios paprikos;
4 saujos granatų sėklų;
4 šaukštai sezamų sėklų;
dvi saujos graikinių riešutų;
1 šaukštas grūdėtų garstyčių;
2 šaukštai moliūgų sėklų aliejaus;
2 šaukštai balzaminio acto;
1 šaukštas medaus.
Suplėšykite salotų lapus, ant jų dėkite susmulkintą papriką, graikinius riešutus, granatų sėklas ir pakepintas saulėgrąžas. Ant šių produktų išdėliokite nedideliais gabalėliais supjaustytą lašišą.
Inde sumaišykite garstyčias, moliūgų sėklų aliejų, balzaminį actą, medų ir užpilkite padažą ant lašišos.
Aguonų ir migdolų keksiukai
Ingredientai:
2 valgomieji šaukštai aguonų;
6 valgomieji šaukštai medaus;
2 šaukštai migdolų;
1 kiaušinis;
2 stiklinės viso grūdo kvietinių miltų;
3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
0,3 arbatinio šaukštelio cukraus ir druskos;
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių;
1 stiklinė neriebių pasukų;
0,5 stiklinės maltų linų sėmenų.
Inde sumaišykite miltus, linų sėmenis, aguonas, kepimo miltelius ir druską. Tuomet viename dubenėlyje išplakite kiaušinį su medumi, o kitame – alyvuogių aliejų ir smulkintus migdolus. Abu mišinius supilkite į sausų produktų indą ir gerai išmaišykite.
Gautą masę supilkite į formeles ir apibarstykite nesmulkintomis migdolų plokštelėmis. Kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.