Karpis, karšis, silkė – vienos iš pagrindinių žuvų, be kurių Velykos Rusnėje yra neįsivaizduojamos.
„Rusnės sala yra neatrastų skonių šalis. Kiekvieną sezoną čia žvejoja ne tik vietiniai, bet atvyksta ir būriai žvejų iš kitų Lietuvos vietų, būtent todėl kasdienio maisto raciono pagrindas rusniškiams visada buvo ir liks žuvis. Dėl savo įvairovės žuvis puikiai tinka ne tik Kalėdų, bet ir Velykų stalui“, – pasakojo Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centro vadovė Birutė Servienė.
Visiems žuvies mėgėjams ir kiekvienam, norinčiam paįvairinti šventinį stalą, ji atskleidė Rusnės saloje jau ne vienerius metus saugomus velykinių žuvies patiekalų receptus. Taip pat dalinasi patarimu, kaip iškepti skanų velykinį keksą.
Virtas karpis
Ingredientai:
1 karpio filė;
200–300 g mėgstamų daržovių;
2–3 kietai virti kiaušiniai;
lydytas sviestas;
žiupsnelis druskos;
smulkinti krapai ir petražolės;
bulvės.
Gaminimo eiga
Pirmiausia į pasūdytą vandenį įdėkite virti daržoves su prieskoniais. Pasūdykite karpio file ir virkite ją kartu su daržoviene 20–25 minutes. Baigus virti atsargiai kiaurasamčiu išimkite žuvį ir daržoves, sudėkite į lėkštes ir kiekvieną porciją apibarstykite supjaustytais kietai virtais kiaušiniais, smulkintais krapų ir petražolių lapeliais, užpilkite lydytu karštu sviestu. Skaniausia – su virtomis bulvėmis ir raugintais agurkais.
Silkių blynai
Ingredientai:
1 kiaušinis;
stiklinė miltų;
žiupsnelis druskos;
stiklinė vandens;
1 sūdyta silkės filė.
Gaminimo eiga
Silkę supjaustykite smulkiais gabalėliais, o iš likusių produktų paruoškite pakankamai tirštą miltinių blynų tešlą. Į ją sudėkite silkę, išmaišykite ir kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Skaniausia – su grietine.
Keptas karpis su graikiniais riešutais
Ingredientai:
1 karpis;
200 g graikinių riešutų;
džiūvėsiai;
pipirai;
žiupsnelis druskos.
Gaminimo eiga
Išvalykite karpį ir supjaustykite gabalėliais, juos pasūdykite ir apibarstykite pipirais. Žuvį palikite šaldytuve 20 minučių, o tuo metu susmulkinkite graikinius riešutus ir sumaišykite juos su džiūvėsėliais. Tuomet ištraukite karpį iš šaldytuvo, pavoliokite jo gabaliukus džiūvėsių ir graikinių riešutų mišinyje bei kepkite, kol žuvis įgaus gelsvą atspalvį.
Karšio vyniotinis
Ingredientai:
2–3 karšiai;
svogūnai;
2 virtos morkos;
1 sviesto pakelis;
2 virti kiaušiniai;
druska;
penkių rūšių malti pipirai;
žolelių mišinys;
žuvies prieskoniai;
laurų lapai.
Gaminimo eiga
Supjaustykite karšį, įtrinkite jį prieskoniais ir pakepkite įkaitintame aliejuje. Iškeptą žuvį atvėsinkite, išimkite kaulus, o likusią mėsą malkite 4 kartus, kad susimaltų ir smulkieji žuvies kauliukai. Į paruoštą masę supilkite išlydytą atvėsintą sviestą, pagal skonį įberkite druskos, pipirų, įmuškite kiaušinį, įpjaustykite morkas ir gautą masę gerai išmaišykite. Atvėsusią žuvies masę formuokite kepimo plėvelėje, kartu įsukant ir virtus kiaušinius. Viską stipriai susukę, įdėkite į šaldytuvą 6–8 valandoms.
Keksas
Ingredientai
0,5 kg miltų;
300 g cukraus;
4 kiaušiniai;
8 šaukštai pieno;
2 šaukštai kakavos;
kokosų ir migdolų esencija;
1 pakelis kepimo miltelių;
druska.
Gaminimo eiga
Kiaušinius, cukrų ir margariną maišykite tol, kol neliks cukraus kristalų. Į masę supilkite pieną, kakavą, esencijas bei miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje 1 val. 10 min.