Nors šis desertas gana riebus, kartu jis gaivus. O jeigu dar paskanintas rūgščiomis uogomis ar vaisiais, pavyzdžiui, džiovintomis spanguolėmis ar abrikosais, pamalonins net ir labiausiai prisivalgiusių svečių gomurį. Pascha kažkuo primena ledus, kurie „lenda“ net tada, kai nieko nebenori nei akys, nei pilvas.
Gal dėl to ji labai tinka tokiai šventei, kaip Velykos. Ne veltui šį tradicinį stačiatikių Velykų gardumyną savo šventėms mielai gamina ir kitų tikėjimų atstovai. Lietuviai – ne išimtis. Tuo labiau, kad jie labai mėgsta viską, kas pagaminta iš varškės.
Be to, pagaminti paschą taip paprasta, kad šis desertas pavyksta kiekvieną kartą. Ir kiekvieną kartą galima ragauti vis kitokio skonio šio gardumyno – viskas priklauso nuo to, kuo ją paskaninsite. O tai jau tegu padiktuoja fantazija ir galimybės.
Jūsų dėmesiui – paschos receptas.
Velykinė pascha
Reikės:
- 800 g varškės (9 proc. riebumo);
- 4 kiaušinių trynių;
- 200 g lydyto sviesto;
- 1 stiklinės cukraus ar cukraus pudros;
- 200-250 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
- vanilinio cukraus;
- luptų migdolų arba lazdynų riešutų;
- nutarkuotos vieno apelsinų žievelės;
- džiovintų spanguolių, abrikosų (išmirkytų);
- 1 šaukšto citrinų sulčių.
Kiaušinių trynius trinkite su cukrumi, kol suputos. Šią masę sumaišykite su per sietelį pertrinta varške.
Sviestą ištirpinkite. Kai atauš, sumaišykite su varškės mase, dėkite riešutus, džiovintas uogas ar vaisius, pilkite citrinų sultis, vanilinį cukrų. Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su varškės mase.
Supilkite masę į sietą, išklotą marlės audiniu. Padėkite ant dubens, masę prislėkite lėkšte, o ant jos uždėkite svorį. Taip ištekės išrūgos, bet jų nebus daug.
Padėkite į vėsią vietą ir leiskite pastovėti pusę paros arba parą.
Išverskite skanėstą į lėkštę ir papuoškite.