Vienas tokių – Piemenų pyragas, dar vadinamas Šepardo pyragu. Pyrago pavadinimas kilęs iš anglų kalbos žodžio „shepherd“ (liet. „piemuo“). Tai mėsos ir trintų bulvių patiekalas, kepamas krosnyje, kurią šiais laikais pakeitė orkaitė.
Kilęs iš Šiaurės Anglijos ir Škotijos, dabar šis patiekalas mėgstamas ir gaminamas visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis. Juk trintų bulvių ir maltos mėsos derinys artimas mūsų virtuvei.
Kur slypi Piemenų pyrago populiarumo paslaptis? Pirmiausia jis patinka šeimininkėms, nes tai – puiki proga sunaudoti vakarykščio maisto – mėsos ar daržovių – likučius. Tačiau šis pyragas niekada nebūtų išpopuliarėjęs, jeigu būtų neskanus.
Iš pradžių jis buvo gaminamas su jautiena ar kita mėsa, tik vėliau jam gaminti buvo pradėta naudoti aviena ar ėriena. Mėsos ir daržovių įdaras uždengiamas trintomis bulvėmis, kurios krosnyje gražiai apskrunda, tačiau tai padeda išsaugoti sultingą mėsą.
Šiandien rasime daugybę Piemenų pyrago receptų – jam naudojama pati įvairiausia mėsa, daržovės, sūris. Net nebūtina naudoti faršo – susmulkinti keptos mėsos gabalėliai taip pat puikiai tiks.
Pateikiame tradicinio Piemenų pyrago receptą. Gaminkite jį taip pat, kaip anglai ar škotai, gaminkite savaip. Tai patiekalas, kuris labai tinka šaltam žiemos vakarui.
Piemenų pyragas
Reikės:
0,5 kilogramo maltos jautienos arba ėrienos;
1 valgomojo šaukšto aliejaus;
200 g morkų;
2 svogūnų;
200-300 g žalių žirnelių (šaldytų arba konservuotų);
šaukšto miltų;
šaukšto pomidorų padažo arba tyrės;
100 ml sultinio;
1 kilogramo bulvių;
kelių šaukštų pieno;
25 g sviesto;
druskos, juodųjų pipirų.
Pirmiausia užkaiskite bulves. Kol jos verda, paruoškite mėsos įdarą.
Į keptuvę pilkite aliejaus, dėkite supjaustytą svogūną ir morkas, apkepkite. Sudėkite faršą, o kai jis pabals, suberkite žirnelius. Dėkite pomidorų padažą, berkite miltus, galiausiai supilkite sultinį, gardinkite druska, pipirais ir virkite 10 min.
Kai bulvės bus visiškai minkštos, sutrinkite, įmaišykite sviestą ir kelis šaukštus pieno, pagardinkite druska.
Sluoksniuokite pyragą: į kepimo skardą aukštais kraštais dėkite sluoksnį trintų bulvių, supilkite mėsos įdarą, ant viršaus dėkite likusią bulvių košę. Galima daryti tik vieną bulvių sluoksnį: tokiu atveju į formos dugną supilkite mėsą ir uždenkite ją bulvių koše.
Paviršių galite pašiaušti šakute – taip pyragas gražiau apskrus. Galima pabarstyti šiek tiek sūrio.
Be to, pyragą galima gaminti atskiromis vienam žmogui skirtomis porcijomis – tereikia turėti tinkamų indelių.
Dėkite į 190 laipsnių orkaitę ir kepkite maždaug 30 min., kol paviršius apskrus.
Valgykite karštą. Skanaus!