Skandinavai silkei marinuoti naudoja įvairiausius pagardus: druską, actą, žolelės, svogūnus, vyšnias, spanguoles ar apelsinus.
Vienas iš tradicinių silkės paruošimo būdų yra silkė su garstyčiomis (šved. senapssill). Taip paruošta silkė yra ypatingo skonio, kurį nulemia garstyčios ir kiti prieskoniai. Ji šiek tiek salsvoka, tačiau tikrai išskirtinė.
Garstyčių patalais užklota silkė valgoma arba su bulvėmis, arba su duona. Pirmuoju atveju ji tiks vakarienei ar pietums, antruoju – užkandėlei.
Išbandykite!
Marinuota silkė garstyčių padaže
Reikės:
- 500 g sūdytų silkių filė (aliejuje netinka)
Marinatui:
- 500 ml vandens,
- 100 ml 6 proc. acto,
- 1 valg. šaukšto jūros druskos,
- 1 valg. š. cukraus.
Garstyčių padažui:
- 100 ml garstyčių,
- 1 valg. šaukšto raudonojo vyno acto,
- 2 valg. šaukštų cukraus,
- nepilno arb. šaukštelio jūros druskos,
- pusės arb. šaukštelio grūstų baltųjų pipirų,
- 100 ml aliejaus,
- kapotų krapų.
Paruoškite marinatą – užvirkite vandenį, ištirpinkite druską ir cukrų, o kai atauš, supilkite actą. Marinatu užpilkite juo išvalytas silkių filė. Laikykite bent 4 valandas, geriausia – pusę paros.
Pagaminkite garstyčių padažą. Sumaišykite garstyčias, actą, druską, cukrų ir pipirus. Maišydami po truputį supilkite aliejų, o paskui atskieskite padažą šlakeliu vandens. Suberkite kapotus krapus.
Silkės filė išimkite iš marinato ir nusausinkite. Dėkite į indą ir apliekite garstyčių padažu – stebėkite, kad pasidengtų visi gabalėliai.
Palikite marinuotis 24 valandas. Patiekite su karštomis bulvėmis arba duona.