Ir nesvarbu – tikite astrologais, ar ne, šis pyragas, vadinamas Beždžionių duona (Monkey Bread), sužavės visus saldžių kepinių mėgėjus. Jis kepamas neįprastai – tarsi mažų bandelių tortas, gausiai pagardintas cinamonu.
Valgomas taip pat neįprastai – rankomis plėšiant po vieną bandelę. Kitaip tariant, valgydami jį kaip beždžioniukai džiaugiasi ne tik vaikai.
Skaniausias dar šiltas. Išbandykite!
Beždžionių duona
Reikės:
4 valgomųjų šaukštų sviesto (2 šaukštai minkšto ir 2 – lydyto)
250 ml puodelio pašildyto pieno
trečdalio puodelio šilto vandens
ketvirtadalio puodelio cukraus
7 g sausų mielių
500 g miltų (papildomai reikės pabarstymui)
žiupsnelio druskos
Tešlos rutuliukams apvolioti reikės:
puodelio rudojo cukraus
2 arb. šaukštelių cinamono
8 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto
Taip pat galima tarp bandelių dėti džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių.
Gaminimo eiga
Apvalią formą su skyle ištepkite 2 šaukštais minkšto sviesto.
Į mieles įpilkite porą šaukštų šilto pieno. Kai jos ims skleisti kvapą, sumaišykite su likusiu šiltu pienu, vandeniu, lydytu sviestu, cukrumi ir mielėmis.
Kitame inde sumaišykite miltus, druską. Į šią masę palengva pilkite pieno, sviesto ir mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Jeigu tešla per drėgna, berkite porą šaukštų miltų. Minkykite, kol taps minkšta, vientisa, tąsi.
Uždenkite indą lipnia plėvele ir padėkite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Laikykite 1-2 valandas, o jei norite eigą paspartinti, dėkite tešlą į 100 laipsnių orkaitę.
Kol tešla kyla, pasiruoškite pavilgus – cukrų sumaišykite su cinamonu, į atskirą indą supilkite lydytą sviestą.
Tešlai pakilus ją iškočiokite iki maždaug 1,5 cm storio. Supjaustykite į aštuonias juosteles, ir kiekvieną jų padalinkite į 8 dalis. Nesijaudinkite, jeigu tešlos gabalėliai bus nevienodo dydžio.
Imkite po vieną, pavoliokite tarp rankų – suformuokite rutuliukus. Kiekvieną jų pamirkykite lydytame svieste ir apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Ir dėkite į kepimo formą, formuodami pyragą. Jeigu norite, į tarpus galite dėti spanguolių.
Kai sudėsite visus rutuliukus, uždenkite pyragą ir palikite šiltai 1-2 valandoms, kol pakils.
Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepkite pyragą, kol karamelė ims gražiai burbuliuoti – tai užtruks 30-35 minutes. Ištraukite pyragą, palaikykite jį formoje 5 minutes, išverskite į didelę lėkštę ir skanaukite.