Biskvitinis medaus tortas
Receptas adaptuotas iš Shirshiu lizdas
Ingredientai (20 cm apvaliai kepimo formai)
Biskvitui:
- 120 g cukraus;
- 120 g skysto medaus;
- 120 g sviesto;
- 1 šaukštelis sodos;
- 2 šaukšteliai prieskonių mišinio (cinamono, muskato, imbiero, gvazdikėlių ir pan.);
- 2 kiaušiniai;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 265 g miltų;
- žiupsnelis druskos.
Kremui:
- 500 ml grietinėlės (bent 36 proc. riebumo);
- 300 ml grietinės (30 proc. riebumo);
- 100 g cukraus;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1/2 citrinos sulčių;
- 1 tarkuotos citrinos žievelės;
- 1/2 tarkuotos apelsino žievelės;
Cukruotiems papuošimams:
- Kelių šviežio rozmarino šakelių;
- spanguolių;
- cukraus pudros.
Gaminimo eiga
Cukrų, medų ir sviestą dėkite į puodelį ir pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Suberkite kepimo sodą, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies.
Į karštą medaus mišinį sudėkite prieskonius, išmaišykite ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Nuolat maišydami medaus mišinį po vieną sumuškite kiaušinius. Gerai po kiekvieno jų išsukite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Įsijokite į tešlą ir mentele maišykite, kol neliks sausų miltų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sviestu patepkite ir kepimo popieriumi išklokite dvi 20 cm kepimo formas.
Padalinkite tešlą tarp dviejų kepimo formų ir kepkite biskvitus apie 15-20 minučių, arba kol pakils ir iškeps.
Iškeptus biskvitus išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Vėliau perpjaukite kiekvieną biskvitą į dvi dalis.
Kremui viską sudėkite į dubenį ir išplakite mikseriu, kol masė sutirštės.
Į torto formą dėkite vieno biskvito sluoksnį, užtepkite kremo ir taip sluoksniuokite, kol sutepsite visą tortą.
Dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį.
Išimkite tortą iš formos. Puoškite likusiais biskvito ar sausainių trupiniais.
Cukruotiems papuošimams reikės rozmarinus ir spanguoles perlieti šaltu vandeniu, apvolioti cukraus pudroje, sudėti ant kepimo popieriaus ir leisti nudžiūti (apie valandą).
Patarimai, pastebėjimai. Cukrų, medų ir sviestą kaitinkite, kol sviestas ištirps. Suberkite kepimo sodą, gerai išmaišykite. Masė suputos ir padidės. Kai taip nutiks, nukelkite nuo viryklės. Įmaišykite prieskonių mišinį ir palikite trumpam atvėsti. Siūlau iš puodelio masę perpilti į dubenį, taip greičiau atvės. Kol masė dar šilta, po vieną muškite kiaušinius ir gerai po kiekvieno išsukite. Svarbu, kad nesumuštumėte kiaušinių į labai karštą masę ir jų nesutrauktų, nepasidarytų kiaušinienė.
Miltų mišinį įsijokite, kad biskvitai būtų puresni. Biskvitus kepkite stebėdami laiką, man iškepė per maždaug 12 minučių. Neperkepkite, kad per daug neišsausėtų. Patys biskvitai sausoki ir kietoki. Sutepus tortą kremu ir palaikius per naktį, jie sudrėksta ir minkštumo bei drėgmės, man visiškai pakako. Papildomai biskvitų nelaisčiau. Tortas nebuvo sausas, priešingai minkštas ir pakankamai drėgnas. Tačiau vis dėlto jei mėgstate labai šlapius tortus, galite biskvitus sulaistyti.
Kremui viską sudėjau į dubenį ir išplakiau mikseriu. Naudokite riebią grietinę ir grietinėlę, želatinos nereikia. Aš naudojau labai riebią 48 proc. grietinėlę (angl. double cream), bet tinka ir 36 proc. grietinėlė. Papuošimui man biskvito trupinių neliko, todėl apibarsčiau sausainių trupiniais.
Daugiau – bakingsecrets.lt