Keksiukų karaliene tituluojama vilnietė renginių organizatorė Liucina Rimgailė šventėms dažnai kepa biskvitinius morkų pyragus arba keksiukus su riešutais ir kokosais.
Šį receptą ji labai seniai užtiko internete.
„Biskvitą naudoju kaip pagrindą tortui arba keksiukams.
Ypatingas jų skonis dar geriau atsiskleidžia pritaikius kremą. Man labiausiai patinka su šiuo biskvitu derinti kremą, pagamintą iš kreminio sūrio ir grietinėlės arba varškės“, – teigė L.Rimgailė.
Pagrindinė tradicija, kurios ji laikosi kiekvienais metais, – per Kūčias ir Kalėdas būtinai susitinka su visa šeima.
„Sėdame prie stalo, po staltiese padėta šiek tiek šieno, ragaujame dvylika arba daugiau patiekalų. Juos pasidalinusios gamina visos šeimos moterys. Kol kas šeimoje turime tik vieną vaiką – mano sūnėną: dovanojant dovanas jam tenka daugiausia dėmesio“, – pasakojo L.Rimgailė.
Riešutais ir kremu puošti šventiniai keksiukai
Reikės:
- 2 puodelių (280 g) miltų
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
- 2 arbatinių šaukštelių sodos
- 2 arbatinių šaukštelių cinamono
- pusės arbatinio šaukštelio maltų muskato riešutų
- 3/4 šaukštelio druskos
- 3 puodelių (600 g) tarkuotų morkų
- 150 g kapotų lazdyno riešutų
- 100 g kokosų drožlių
- 1 puodelio (200 g) rudojo cukraus
- 1 puodelio (220 ml) saulėgrąžų aliejaus
- 4 didelių kiaušinių
- vieno apelsino žievelės
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C temperatūros, į keksiukų formeles sudėkite popierinius krepšelius.
Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutus, apelsino žievelę ir druską.
Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.
Trečiame dubenyje aliejų su cukrumi išplakite iki vientisos masės.
Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite.
Į aliejaus plakinį atsargiai įmaišykite miltų mišinį. Sausų miltų neturi likti.
Galiausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį.
Paruoštą tešlą supilstykite į krepšelius, šiek tiek pabarstykite kapotais riešutais ir kepkite apie 30 min. Puoškite kremu.