Kalėdoms būdavo skerdžiama kiaulė, o pasninko pabaigai gaminama šventinė šaltiena buvo netgi vadinama mėsos tortu.
Pateikiame du receptus, kurie tikrai papuoš jūsų stalą: tai tradicinė kiaulienos šaltiena.
O jeigu norite tikrai šventiškai atrodančio patiekalo arba nenorite valgyti mėsos – pasigaminkite daržovių, krevečių ir kiaušinių drebučius. Atrodo tikrai šventiškai!
Kiaulienos šaltiena
Reikės:
- 2 kiaulės kojų
- 1 kiaulės karkos
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- petražolės šaknies
- lauro lapų
- druskos
- juodųjų ir kvapniųjų pipirų.
Daržoves nuvalykite ir supjaustykite, mėsą nuplaukite, dėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, berkite druskos ir virkite virš silpnos ugnies 3-4 valandas.
Putas ir riebalus nugraibykite. Virkite, kol mėsa ims kristi nuo kaulų. Baigiant virti sudėkite lauro lapus, pipirus.
Išvirusią mėsą su daržovėmis išgriebkite, sultinį perkoškite. Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, susmulkinkite. Daržoves taip pat supjaustykite. Suberkite atgal į sultinį, pagardinkite prieskoniais, jeigu reikia.
Formos dugne išdėliokite virtų morkų griežinėlius. Kai sustings, supilkite visą likusią masę. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol valgysite.
Prieš patiekiant formą trumpam panardinkite į karštą vandenį ir išverskite ant lėkštės.
Patiekite su actu, krienais, majonezu, marinuotais agurkėliais, karštomis bulvėmis.
Daržovių, krevečių ir kiaušinių drebučiai
Reikės
- 200 g virtų valytų krevečių (galima pakeisti virta lašiša)
- 8 kiaušinių
- 3 virtų morkų
- šaldytų žaliųjų žirnelių
- kelių šaukštų konservuotų kukurūzų
- 8 v. š. želatinos
- druskos, pipirų
Želatiną išbrinkinkite pusėje stiklinės vandens, supilkite į puodą su 1 l vandens ir ištirpinkite. Kiaušinius išvirkite, žirnelius atšildykite.
Kai drebučių masė atauš, suberkite krevetes, pjaustytas morkas, žirnelius, kukurūzus, berkite druskos, pipirų. Kiaušinius supjaustykite, gražiausius žiedus palikite papuošimui. Likusius sukapokite ir berkite į drebučių masę.
Į apvalią formą su skyle viduryje įliekite vos vos drebučių masės, gražiai sudėkite kiaušinių griežinėlius ir trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad drebučiai pradėtų stingti. Kai jie sukietės, ant viršaus supilkite daržovių ir krevečių masę drebučiuose. Dėkite į šaldytuvą ir laukite švenčių!