Išsikepkite gardžių spurgų pagal paprastą žydišką receptą

2015 m. gruodžio 13 d. 09:31
Spurgų nemėgsta retas smaližius. Bet ar žinote, kad mielinės aliejuje virtos spurgos yra tradicinis žydų delikatesas?
Daugiau nuotraukų (1)
Šis skanėstas, vadinamas sufganiyot, yra vienas iš pagrindinių šią savaitę švenčiamos žydų šventės Chanukos patiekalų.
Spurgos žydams primena apie stebuklą, įvykusį senojoje Didžiojoje Šventykloje Jeruzalėje.
Prieš daugiau kaip 2200 metų išvadavę savo šalį ir apgynę vertybės bei tikėjimą žydai rado suniokotą šventyklą, kurią reikėjo apvalyti ugnimi, uždegta ritualiniu alyvuogių aliejumi.
Aliejaus buvo likę nedaug. Jo būtų pakakę žvakes išniekintoje šventykloje deginti tik vieną dieną. Bet įvyko stebuklas ir aliejumi uždegtos žvakės degė net aštuonias dienas.
Prisimindama šį įvykį Izraelio tauta ne tik aštuonias dienas per Chanuką degina žvakeles ritualinėje žvakidėje chanoroje, bet ir gamina įvairius alyvuogių aliejuje verdamus ar kepamus patiekalus. Vienas jų – mielinės spurgos.
Nesvarbu, ar esate žydai, ar ne, dabar yra puiki proga pasilepinti gardžiomis spurgomis su mėgstamos uogienės įdaru. Tad pabandykite išsikepti jų namuose pagal žydišką receptą.
Spurgoms reikės:
2 valgomųjų šaukštų sausų mielių,
½ puodelio šilto vandens,
¼ puodelio ir 1 papildomo arbatinio šaukštelio cukraus,
2,5 puodelio miltų ir papildomai pabarstymui,
2 didelių kiaušinių,
2 šaukštų nesūdyto kambario temperatūros sviesto,
½ arbatinio šaukštelio šviežiai smulkinto muskato,
2 arbatinių šaukštelių druskos,
3 puodelių augalinio aliejaus, papildomai – puodui,
1 puodelio aviečių ar kitokios uogienės.
Mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, šiltą vandenį ir 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Palikite maždaug 10 minučių, kol pradės putoti.
Į didelį indą supilkite miltus. Viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite paruoštą mielių mišinį, ¼ puodelio cukraus, sviestą, muskatinius riešutus ir druską. Mediniu šaukštu maišykite, kol susidarys lipni tešla.
Išminkykite tešlą ant gerai išmiltuoto paviršiaus, kol ji pasidarys švelni, tąsi, o paspausta atsistatys. Minkykite apie 8 minutes.
Tešlą įdėkite į aliejumi pateptą indą. Uždenkite maistine plėvele ir šiltai laikykite apie 1-1,5 valandos, kol iškils.
Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio. Naudodamiesi puodeliu ar stikline išspauskite apie 20 skritulėlių. Juos uždenkite maistine plėvele ir palaikykite 15 minučių.
Į vidutinio dydžio keptuvę, įkaitintą iki vidutinės temperatūros, supilkite aliejų, jį kaitinkite, kol tiks kepimui.
Paruoštas spurgas atsargiai šaukštu sudėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite, kol jos įgaus aukso spalvą, apie 40 sekundžių. Apverskite spurgas ir vėl kepkite, kol apskrus, apie 40 sekundžių.
Iškeptas spurgas sudėkite į lėkštę su popieriniu rankšluosčiu. Kol karštos, apibarstykite cukrumi. Taip jos atrodys žiemiškai apšerkšnijusios.
Konditerinį maišelį pripildykite uogiene. Spurgoje padarykite skylutę. Į ją įkiškite maišelio antgalį ir į kiekvieną spurgą įspauskite apie 2 arbatinius šaukštelius mėgstamos uogienės.
ChanukaspurgosAlyvuogių aliejus
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.