Norite, kad meduoliai dar ir papuoštų jūsų namus? Tuomet pastatykite iš jų namuką, o gal net suręskite visą meduolinį miestelį! Kaip tai padaryti, pataria Aušra Sakalauskaitė, „Skonio“ konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“ atsiuntusi savo meduolinių namukų receptą.
Aušra pasakojo, kad kepti tokius meduolinius namus jau tapo jos šeimos tradicija. Ir ne be reikalo. Juk tai – ne tik nuostabus Kalėdinis gardėsis, stalo puošmena, bet ir labai miela dovana artimiesiems. O ką jau kalbėti apie smagų užsiėmimą, lipdant šiuos gražuolius.
Namukams reikės:
1 kg kvietinių miltų
450 g medaus
250 g cukraus
100 g sviesto
100 g cukruje pakepintų apelsino žievelių
2 kiaušinių
0,5 a. š. maltų gvazdikėlių
0,5 a. š. cinamono
6 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos.
Medų, sviestą ir cukrų nuolat maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies. Kai masė taps vienalyte, nukelkite nuo ugnies ir maišydami atšaldykite.
Į atvėsusią masę suberkite cinamoną, gvazdikėlius, druską ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Tuomet atskirame dubenėlyje kapotas apelsino žieveles (prieš tai apkepintas cukruje) išplakite kartu su kiaušiniais ir supilkite į bendrą masę.
Sudėjus visas sudedamąsias dalis suminkykite tešlą.
Paruoštą tešlą kočiokite ant miltais pabarstytos lentos 1 cm storio lakštais, tuomet išspauskite norimas formas ir sudėkite į skardą.
Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min.
Iškeptus meduolius kelias dienas „padžiovinkite“, t. y. leiskite išgaruoti drėgmei.
Tuomet jau leiskite pasireikšti fantazijai ir puoškite namelius (detales tvirtinkite cukraus pudros ir citrinos sulčių glajumi).
Šis receptas dalyvauja „Skonio“ rubrikos konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.
Konkurse gali dalyvauti visi, norintys pasidalinti geriausiais savo receptais su portalo lrytas.lt skaitytojais ir laimėti vertingų prizų.
Mes laukiame bet kokių gardžiausių jūsų švenčių patiekalų receptų, nesvarbu, kas tai būtų – silkė, salotos, kepsnys ar pyragas.
Penkių geriausių receptų ir jų nuotraukų autoriai bus apdovanoti Nidos Degutienės knyga „Izraelio skoniai“, kurioje gausybė vienos seniausių ir tradiciškiausių – žydų virtuvės – receptų.
O vieno paties geriausio recepto autoriaus, be knygos, laukia dar ir 30 eurų vertės „Akropolio“ dovanų čekis.
Pagrindinio prizo laimėtoją rinks N.Degutienė, o kitus keturis – skaitytojai.
Apdovanoti bus autoriai, kurių receptai sulauks didžiausio lrytas.lt skaitytojų ir mūsų paskyros „Facebook/Receptai„ sekėjų susidomėjimo.
Patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite iki gruodžio 27 dienos adresu skonis@lrytas.lt.