Norvegiška kava su kiaušiniu. Išbandykite – liksite nustebę

2015 m. lapkričio 20 d. 06:20
lrytas.lt
Paragaukite norvegiškos kiaušininės kavos (norv. Norske egg Kaffe), dar kitaip vadinamos skandinaviškos kiaušininės kavos. Kai kas sako, kad tokia kava yra pati skaniausia, o svarbiausia – ji lieka visiškai be nuosėdų net ir nenaudojant jokio filtro!
Daugiau nuotraukų (2)
Nebijokite – kiaušinis neplūduriuos kavos puodelyje. Gaminant kavą norvegiškai jis tiesiog atliks filtro vaidmenį.
Skandinavų šalyse išgeriama daugiausiai kavos pasaulyje. Pavyzdžiui, kiekvienas norvegas vidutiniškai kasmet suvartoja apie 10 kilogramų kavos pupelių. Dėl to Norvegija patenka į daugiausiai kavos geriančių pasaulio šalių trejetuką.
Žmonės, kurie kavos išgeria vidutiniškai 10 kartų daugiau nei kitur pasaulyje, apie kavą turėtų išmanyti, sutinkate?
Šiandien dauguma Skandinavijoje gyvenančių žmonių gali ir nebežinoti, kaip verdama kiaušininė kava, rašo interneto portalas „now.howstuffworks.com“. Tačiau šis jos ruošimo būdas naudojamas ne tik Skandinavijoje.
Kai kur jis žinomas kaip „bažnyčios rūsio kava“, nes JAV vidurio vakaruose gyvenantys liuteronų bendruomenės nariai tokiu gėrimu užsigeria užkandžiaudami.
Gamtos mėgėjai šį receptą žino kaip kaubojišką arba stovyklautojų kavą.
Taigi, kad būtų pagaminta kiaušininė kava, reikia tik 3 sudedamųjų dalių:
  • vandens; 
  • rupiai maltos kavos; 
  • vieno nevirto kiaušinio (su arba be lukšto).
Paruošimo būdas:
1. Užvirkite 1 puodelį vandens.
2. Pasemkite 1 valgomąjį šaukštelį rupiai maltos kavos vienam puodeliui verdančio vandens.
3. Sumaišykite vieną kiaušinį ir kavą su trimis valgomaisiais šaukšteliais vandens į tąsią pastą.
4. Į verdantį vandenį sudėkite pasigamintą kavos ir kiaušinio pastą, gerai pamaišykite ir primažinkite ugnį.
5. Pavirkite 3 minutes ir nuimkite nuo ugnies.
6. Į tą patį indą supilkite 1 puodelį vandens. Malta kava maišysis su kiaušiniu ir nuskęs į dugną.
7. Išpilstykite kavą į puodelius arba perpilkite į kavinuką.
Nors visa tai ir atrodo kaip tarpusavyje nesusijusių produktų maišalynė, šis būdas veikia, nes kai kavos nuosėdos maišosi su kiaušiniu, jos nusėda ant dugno, o kiaušinis jas suriša ir laiko dugne.
Vynui valyti dažnai naudojamos tokios jungiamosios medžiagos, kaip želatina ar kazeinas. Panašų darbą atlieka ir kiaušinių baltymuose esantys natūralūs surišėjai. Tai reiškia, kad kiaušinis atlieka tai, ką įprastai daro popierinis ar metalinis filtras. Kai kavos dalelės sulimpa su kiaušiniu proceso, vadinamo flokuliacija, metu, gabalai pakyla į paviršių.
Kai kavos gamybos proceso pabaigoje pripylus šalto vandens, šie susidarę gabalai tampa puikiu filtru. Šiam filtrui nusėdant į dugną, jis išvalo skystį, surinkdamas didesnes daleles, plūduriuojančias puodelyje.
Filtrui nusėdus, lieka švarus, gintaro spalvos skystis, kurį kavos mėgėjai laiko mažiau karčiu, nei tradiciškai filtruota kava, o nuosėdų susidaro mažiau nei įprastai.
Beje, kavą su kiaušiniu verda ir vietnamiečiai.
Jeigu Vietname, Hanojoje užsisakysite vietnamietiškos gėrimo, vadinamo ca phe trung, gausite kavos, padengtos šilko švelnumo plutele, kuri yra pagaminta iš kiaušinio trynio ir pagardinta saldintu kondensuotu pienu, kurios skonis – kaip skysto tiramisu.
Kaip pagaminti norvegišką ir vietnamietišką kavas su kiaušiniu pamatykite vaizdo įrašuose. 
Taigi, kaip sako skandinavai: „Skål!“
Kavastovyklautojų kavakiaušinis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.