„Dar prieš atidengiant Johno Lennono skulptūrą sostinėje tyliai puoselėjau mintį, jog Vilniuje galėtų būti atidaryta šio atlikėjo vardu pavadinta kavinė ar į vienos iš kavinių ar baro valgiaraštį būtų įtrauktas jo mėgstamas patiekalas.
Parašiau pažįstamam, dirbančiam JAV Santa Monikos koledžo muzikos istorijos fonde, paieškoti apie tai informacijos. Jis atsakė, jog fondo archyvuose iš tiesų yra nemažai faktų, liudijančių, jog J.s Lennonas ir jo draugai nebuvo abejingi geram maistui“, – apie receptų atradimo istoriją pasakojo S. Paukštys.
Fotomenininko paprašytas dr. Jonny Kim Garwey atsiuntė net kelis receptus.
Vieną jų – sausainių – legendinis atlikėjas išbandė įkvėptas atsiminimų apie savo mamą ir užrašė savo dienoraštyje.
Kitą – kaip ruošti karštą vyną – J. Lennonas siuntė savo laiške „The Beatles“ grupės būgnininkui Ringo Starrui, rašydamas, jog šio gėrimo taurė ypač tinka rudenį.
Trečiąjį receptą S. Paukščio kolega užtiko Yoko Ono laiške savo vyrui, kuriame ji pasakoja, jog keptu sūriu vaišino judviejų draugus.
Sausainių, kepto sūrio ir karšto vyno vilniečiai galės paragauti spalio 9-ąją, penktadienį, nuo 18 val., sostinėje, „Oslo namų“ (Mindaugo g. 27) teritorijoje, kur š.m. gegužę atidarytas Johno Lennono skveras ir atidengta šio britų atlikėjo skulptūra.
Čia vyksiančiame koncerte pasirodys jauni atlikėjai „Jazz by two“ (Anna&Ieva), „Milde blue&Blackwood Band“, specialiai festivaliui susibūrusi kompanija „John Lennon B-Day band“ bei dainininkė Jurga Šeduikytė su grupe. Renginį 20 val. vainikuos fejerverkai pagal „The Beatles“ dainą „Revolution“.
Keptas Yoko Ono sūris
Adaptuotas receptas iš Yoko Ono laiško John’ui Lennon’ui (Niujorkas, 1975.05.17)
Reikės:
Varškės sūrio: 1 vnt. (Yoko Ono veikiausiai naudojo kitokį sūrį, tačiau varškės sūris šiam patiekalui puikiai tinka)
2–3 skiltelių česnakų
1 a. š. Provanso žolelių
žiupsnelio druskos
1 a. š. aitriosios paprikos
vieno-dviejų šaukštų aliejaus
Sutraiškykite česnako skilteles. Ant jų užbarstykite druskos, maltos aitriosios paprikos, žolelių. Išmaišykite. Šiuo mišiniu įtrinkite sūrį ir dėkite jį į maišelį bei palaikykite valandą šaldytuve.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Ant skardos klokite kepimo popierių ir jį ištepkite aliejumi. Sūrį kepkite 50 min., kol dailiai apskrus. Sūrį galima pabarstyti trintais kmynais.