Patiks ne tik sveikuoliams: speltos blynai su daržovėmis

2015 m. rugsėjo 26 d. 07:00
lrytas.lt
Kaip skanų patiekalą, kuris skirtas lengviems savaitgalio pusryčiams ar užkandžiui, paversti dar ir sveiku? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad sveikuoliški visadalių grūdų blynai tikrai gali konkuruoti su visų pamėgtais blynais iš baltų sijotų kvietinių miltų – jei pasirenkami kokybiški produktai, jie gali būti ne tik skanūs, bet ir naudingi.
Daugiau nuotraukų (1)
„Įprastuose blynuose, be kalorijų ir skonio, daugiau nelabai ko yra – daugelis grūdų maistingųjų medžiagų pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Įprasta manyti, kad visadalių grūdų miltai skaniems blynams netinka, todėl vengiama juos naudoti, tačiau toks įsitikinimas – visiškai nepagrįstas. Pasirinkus kokybiškus miltus, puikius blynus galima iškepti ir iš nesijotų visadalių grūdų miltų, o vienas geriausių pasirinkimų – spelta“, – sakė V. Kurpienė.
Anot jos, speltą gali vartoti kai kurie ir kviečiams alergiški bei glitimui jautresni žmonės, nes didelė dalis speltos glitimo kaitinant suyra.
„La Crepe“ technologas Valdemaras Vaitulevičius namuose siūlo pasigaminti speltos blynų su daržovėmis. 
„Palyginus su kviečiais, speltoje yra daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, be to, pilnas grūdas yra visapusiškai naudingesnis, negu šlifuotas. Grybai – puikus baltymų, sėlenų ir vitamino D šaltinis, jie neturi riebalų, tad puikiai tinka sveikuoliško blyno įdarui“, – sakė V. Vaitulevičius. Jo teigimu, šio blyno receptas V. Kurpienės dėka atsirado ir naujame „La Crepe“ valgiaraštyje.
Speltos blynų tešlai reikės (iš nurodyto kiekio išeis 6  blynai):
4 kiaušinių,
436 ml avižų pieno,
130 g lydyto sviesto,
40 g šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
312 g speltos pilno grūdo miltų,
10 g nerafinuoto cukraus,
2 g Himalajų druskos.
Į maišymui skirtą indą sudėkite kiaušinius, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir Himalajų druską. Viską gerai suplakite iki vientisos masės (didžiausiu greičiu užtruksite apie 5 min.). Supilkite avižų pieną, plakite apie 2 min. Į suplaktą masę berkite persijotus speltos pilno grūdo miltus ir plakite mažiausiu greičiu, kol išsimaišys miltai.
Sumaišę supilkite tirpintą (ne užvirintą) sviestą ir vėl didžiausiu greičiu plakite apie 5-10 minučių, priklausomai nuo tešlos kiekio. Kai masė bus išmaišyta, supilkite aliejų ir plakite dar apie 10-15 sekundžių. Kad tešloje neliktų gumuliukų, ją galima perkošti per sietą ir likusius gumuliukus pertrinti.
Vienam blynui ant keptuvės pilkite apie 150 g tešlos, ją gerai išskirstykite ant keptuvės paviršiaus. Kepkite apie minutę, tuomet blyną apverskite ir kitą jo pusę kepkite apie 30-40 sekundžių.
Įdarui reikės:
145 g morkų,
175 g pievagrybių,
275 g cukinijos,
5 g Himalajų druskos,
5 g pipirų,
20 ml šalto spaudimo alyvuogių aliejaus.
Į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi suberkite 2-3 mm žiedais supjaustytas morkas, nuolat maišykite. Kai morkos apkeps, sudėkite pievagrybius (jei pievagrybiai maži – nepjaustykite, jei vidutiniai – supjaustykite puselėmis, o jei dideli – pjaustyti galima skiltelėmis į 4 ar 6 dalis). Viską sumaišykite ir kepkite, kol paskrus pievagrybiai.
Tuomet sudėkite 5 mm storio pusžiedžiais supjaustytą cukiniją, sumaišykite ir viską trumpai apkepkite. Kepimo pabaigoje suberkite druską ir juodus grūstus pipirus. Viską kepkite ne žemesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje.
Paruošę įdarą, pilkite jo ant blyno, blyną sulankstykite trikampėliu. Paskaninimui galima užpilti graikiško jogurto, sumaišyto su mėgstamomis žolelėmis.
Skanaus!
pusryčiaiBlynaisveikuoliai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.