O neskaldytas avižas atradau perskaičiusi M. Speck knygą apie senąsias pasaulio kruopas, kurios vis dažniau pelno gurmanų simpatijas.
Šioje vegetariškų paplotėlių versijoje kruopos tobulai dera su saldžiosiomis bulvėmis, o atskirą vaidmenį atlieka migdolai, džiovintos vyšnios bei pelėsinis sūris. Tik įsivaizduokite, kokia turtinga skonių kombinacija!
Ingredientai
- 1/4 stiklinės avižų
- aliejaus kepimui
- 1 mažas svogūnas, supjaustytas gabaliukais
- 0.5 šaukštelio rupios druskos
- 1 stiklinė stambia tarka sutarkuotos saldžiosios bulvės (nevirtos)
- 2 šaukštai sukapotų šviežių šalavijų
- 1.5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių (galite pamaišyti su rūkyta paprika)
- 4 šaukštai sauso baltojo vyno
- 2 kiaušiniai
- žiupsnis grūstų juodųjų pipirų
- 1/2 stiklinės sutrupinto pelėsinio sūrio
- 1/2 stiklinės paskrudintų skaldytų migdolų
- 1/2 stiklinės džiovintų vyšnių arba razinų
- 1 stiklinė smulkių avižinių dribsnių
Paruoškite avižas
Suberkite nuplautas avižas į puodą ir supilkite 1,5 stiklinės vandens. Užkaiskite. Kai vanduo užvirs, pavirinkite atidengtame puode ant stiprios ugnies apie 2 minutes. Tada išjunkite ugnį, puodą uždenkite ir palikite taip pabrinkti apie valandą.
Iškepkite paplotėlius
Keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus su druska, kol svogūnai suminkštės
Suberkite tarkuotas saldžias bulves, kapotus šalavijus ir papriką ir toliau kepinkite maišant 2-3 minutes arba kol bulvės suminkštės.
Supilkite į keptuvę baltą vyną ir pagramdykite dugną, kad atliptų prikepę gabaliukai. Kepinkite, kol vynas pilnai išgaruos. Atvėsinkite daržoves apie 10 minučių.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su juodaisiais pipirais.
Sudėkite virtas avižas, apkepintas daržoves, suberkite sūrį, migdolus ir džiovintas vyšnias bei avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišykite. Jei masė pernelyg skysta ir nesusiklijavusi, įberkite dar papildomai avižinių dribsnių.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, patepkite aliejumi. Formuokite paplotėlius. Viršų pašlakstykite dar šlakeliu aliejaus.
Kepkite apie 20-24 minutes, kol gražiai apskrus.
Patiekite su aštriu čili padažu.
Šaltinis – nidosreceptai.lt