Traškus sūrio ir cukinijų pyragas pagal N. Degutienės receptą

2015 m. rugpjūčio 20 d. 17:12
Nida Degutienė, „Nidos receptai“
Receptas
Vasara – tai metas, kuomet daug laiko praleidžiame su bičiuliais. Tokioms progoms labai tinka pikantiški kepiniai su sūriu ar daržovėmis. Juos nesunku iškepti, patiekalai gražiai atrodo ant stalo, o skaniai užkandžiaujant ir bendravimas mielesnis!
Daugiau nuotraukų (4)
Šis cukinijų ir sūrio pyragas  traškiu pagrindu ir daržovių bei sūrio įdaru vadinamas galette.  Tokius pyragus lengva kepti todėl, kad šiam kepiniui nereikia jokių kepimo indų su banguotais kraštais ar nusegamais šonais, tešla tiesiog iškočiojama ant pergamentinio popieriaus, viduje paskleidžiamas įdaras, o krašteliai užlenkiami, taip užtikrinant, kad kepant joks skystis neištekės pro šoną.
Be minkštučių šviežių cukinijų ir ožkos sūrio šį pyragą pagardinau skysto medaus ir sviesto mišiniu, kuris kepdamas karamelizavosi ir suteikė kepiniui labai malonų traškesį ir skonį.
Cukinijų ir sūrio pyragas
Tešlai:
  • 150 g miltų (aš naudojau kvietinių ir viso grūdo miltų mišinį);
  • 1/3 šaukštelio smulkios druskos;
  • 100 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais;
  • 1/2 plakto kiaušinio.
Įdarui:
  • 1 vidutinio dydžio cukinija, supjaustyta plonomis riekelėmis; 
  • 100 g ožkos sūrio (arba mocarelos sūrio, supjaustyto plonomis riekelėmis;
  • 3 šakelės čiobrelių lapelių;
  • 1 šaukštelis medaus;
  • 2 šaukštai lydyto sviesto.
Papuošimui
Keletas gražgarsčių šakelių ir žiupsnelis raudonųjų pipirų.
Gaminimo eiga
Užminkykite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus su druska, tada sumeskite sviesto gabaliukus ir pirštais arba virtuvinio kombaino peiliais kapokite masę, kol pavirs riebiais sausais trupiniais. Supilkite plaktą kiaušinį ir toliau kapokite, kol tešla susiklijuos į vientisą rutulį (jei tešla nesusiklijuoja, įpilkite šiek tiek ledinio vandens: pradėkite nuo šaukšto, jei dar nesulimpa – įpilkite dar šaukštą). Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug valandai, kad ji visiškai sukietėtų.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 C. Pasiruoškite kepimo skardą ir pergamentinio popieriaus lakštą.
Ant pergamentinio popieriaus vidurio pradėkite kočioti tešlą. Kočiokite stendamiesi gauti didelį apskritimą, kad tešlos storis būtų apie 0.5 cm.
Tada išdėliokite ant tešlos cukinijų griežinėlius taip kad jie persidengtų, kai kur įdedami tarp cukinijų riekelių po riekelę sūrio. Nuo kraštų palikite apie 2 cm tešlos.
Kai jau sudėliosite visas cukinijas ir sūrį, viršų pabarstykite druska ir pipirais, čiobrelių lapeliais ir patepkite visą paviršių medaus ir lydyto sviesto mišiniu. Tada tešlos kraštelius užlenkite link vidurio, apgaubdami dalį įdaro.
Pergamento lakštą kartu su paruoštu pyragu perkelkite į kepimo skardą.
Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie 30 min., arba kol tešla paruduos, sūris išsilydys, cukinija suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekite šiltą arba atvėsusią, su gražgarsčių lapeliais ir pabarstytą raudonųjų pipirų žirneliais.
Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.