Kaip sako Gediminas Andriuškevičius, prancūziško restorano „Brasserie de Verres en Vers“ vyriausiasis šefas, „Vakarienei baltai“ ruošiantis specialų meniu, renginys seks geriausiomis prancūziško pikniko tradicijomis. Vadinasi, viskas bus nepriekaištinga – nuo užkandžių lėkštėse, gėrimų taurėse iki stalo puošybos detalių.
„Tradiciškai lietuviai iškylą įsivaizduoja kaip iškylą gamtoje – su šašlykais, laužo dūmo kvapu ir vienkartiniais indais. Tačiau „Vakarienė baltai“, priešingai, leis patirti rafinuotos prancūziškos iškylos atmosferą. Tokios, kurioje nebus jokio vadinamojo greito maisto, nes miesto erdvė įpareigoja švęsti lengvai ir kokybiškai“, – teigia G. Andriuškevičius.
Pasak jo, sostinė tampa kosmopolitišku ir madingu miestu, o vilniečiai panašėja į prancūzus, kurie iškyloms mieste rengiasi itin kruopščiai.
„Paryžiuje egzistuoja senos ir stiprios iškylos tradicijos. Prancūzai jai ruošiasi iš anksto – gamina užkandžius, kepa delikatesu vadinamas ančių šlauneles, ieško rūšinio vyno, nepamiršta saldymunų. O tada pasipuošę keliauja į Liuksemburgo sodus arba prie Eifelio bokšto, kur gali praleisti visą dieną. Užkandžiaudami, kalbėdamiesi, susipažindami su iškylaujančiais šalia“, – pasakojo G. Andriuškevičius.
Tiems, kurie dar nesugalvojo, ką dėsis į „Vakarienės baltai“ krepšį, vyriausiasis šefas siūlo išbandyti pikantišką ančių šlaunelių „Confit“ receptą iš artėjančiai vakarienei ruošiamo išskirtinio meniu.
Ančių šlaunelių „Confit“ receptas
Jums reikės 4 vnt. ančių šlaunelių, 17 g druskos, grūstų juodųjų pipirų, 300 g ančių riebalų (tinka ir alyvuogių aliejus), šakelės šviežio čiobrelio bei rozmarino ir 3 skiltelių česnako.
Pirmiausia reikia įtrinti šlauneles druska, pipirais, žolelėmis ir traiškytu česnaku (nebūtina net nulupti). Tada sudėti jas į dubenį, uždengti plėvele ir nakčiai palikti šaldytuve.
Kitą dieną sudėti šlauneles į puodą ir supilti ančių riebalus taip, kad būtinai apsemtų šlauneles. Tuomet lėtai užvirti ir kaitinti ant mažos ugnies apie 2,5 valandos. Mėsa turėtų suminkštėti ir atsiskirti nuo kaulo.
Išėmus šlauneles iš riebalų, galima karštoje keptuvėje ar krosnyje dar pakepti, kad odelė gražiai apskrustų ir taptų traški.
Šlauneles galima valgyti ir šaltas. Pavyzdžiui, su salotomis. Skanaus!