Pasaulyje vis labiau populiarėjanti sveika gyvensena verčia visus pagalvoti ir paieškoti ne tik naujų receptų, bet ir kuo sveikesnių patiekalų.
Juk įprasti kiaulienos šašlykai jau turėjo pabosti. Vis dažniau ant žarijų žmonės kepa daržoves ir liesesnę mėsą, tokią kaip vištiena, kalakutiena ar triušiena.
Sveiki patiekalai paruošiami itin greitai ir savo skoniu nenusileidžia tradiciniams kiaulienos kepiniams.
Ką galima greitai ir nesudėtingai pasiruošti, patarė „Maximos“ maisto gamybos meistrė Inga Palivonaitė.
Štai pora receptų norintiems sveikesnių ir nesunkiai kepsninėse paruošiamų patiekalų.
Ant žarijų keptos vištienos iešmeliai
Reikės (6 porcijoms):
500 g vištų krūtinėlių be odos
140 g natūralaus jogurto
60 ml pomidorų tyrės
1 didelės raudonos paprikos
česnako skiltelės
imbiero skiltelės
šlakelio alyvuogių aliejaus
1 arbatinio šaukštelio „Garam Masala“ prieskonių
pusės arbatinio šaukštelio rūkytų paprikų
pusės arbatinio šaukštelio ciberžolių
jūros druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Česnako ir imbiero skilteles sutarkuokite ir sudėkite į indą, kuriame maišysite kitas sudėtines dalis. Į indą supilkite jogurtą ir pomidorų tyrę, 1 didelį šaukštą alyvuogių aliejaus bei likusius prieskonius ir viską sumaišykite.
Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir dėkite į indą su prieskoniais. Marinuokite mažiausiai 2 valandas, bet galite palikti ir 12 valandų šaldytuve. Prieš ruošdamiesi kepti papriką supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Vištieną ir papriką suverkite ant iešmelių. Kepkite virš žarijų 10-15 minučių arba kol lengvai apskrus.
Cukinijų salotos su mėtomis
Reikės (6 porcijoms):
4 mažų cukinijų
1 raudonos aitriosios paprikos
1 česnako skiltelės
saujos šviežių mėtų lapelių
vienos didelės citrinos sulčių
jūros druskos
juodųjų pipirų
alyvuogių aliejaus
Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite ant žarijų, kol apskrus. Kol kepa cukinijų griežinėliai, raudoną aitriąją papriką bei česnako skiltelę smulkiai supjaustykite. Iškepusias cukinijas išdėliokite didelėje lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta aitriąja paprika bei česnaku. Apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Pabaigoje užberkite šviežių mėtų lapelių.
Kaip kepsninėje kepti paruoštus patiekalus?
I.Palivonaitė davė kelis patarimus kepsninėse keptų patiekalų mėgėjams:
Patiekalą kepkite tik tuomet, kai rusena žarijos ir nebėra atviros liepsnos, kurioje patiekalas ne keptų, o degtų.
Kepsninėje kepamo kepsnio nešlakstykite marinatu, nes jis ant žarijų degs ir suteiks patiekalui nepageidaujamą kvapą bei skonį.
Patiekalą – mėsą, žuvį ir daržoves ar tik daržoves – galima kepti folijoje su šiek tiek alyvuogių aliejaus. Tuomet patiekalas bus dar sveikesnis, nes troškinsis savo sultyse.