Pasigaminkite giros namuose – tai ne taip ir sudėtinga, tačiau būsite tikri, kad geriate natūralų gėrimą. Šiuos receptus pateikia takprosto.cc
Duonos gira
Reikės:
500 g ruginės duonos
10-15 g šviežių mielių
100 g cukraus
5 litrų vandens
Supjaustykite duoną ir padžiovinkite orkaitėje. Sudėkite džiūvėsėlius į indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Kai atvės, perkoškite.
Įmaišykite mieles, prieš tai jas sutrynę šlakelyje šilto vandens, cukrų ir palikite šiltoje vietoje. Kai atsiras puta, nukoškite ir supilstykite į butelius. Gerai užkimškite ir pastatykite į šaldytuvą. Praėjus 10-12 valandų skanus ir aromatingas gėrimas bus paruoštas.
Burokėlių gira
Reikės:
100 g cukraus
3 l vandens
žiupsnelio druskos
1 kg žalių burokėlių
Burokėlius nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į indą ir apibarstykite cukrumi. Supilkite 3 litrus verdančio vandens, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje. Maždaug po 7 dienų galėsite mėgautis šiuo sveiku gėrimu.
Obuolių gira
Reikės:
3 vidutinių obuolių
1 l vandens
50 g cukraus (arba mažiau, pagal skonį)
5 g šviežių mielių (arba 0,5 arb. šaukštelio sausų)
šaukštelio citrinos sulčių
5 razinų
mėtų
Obuolius nulupkite, pašalinkite odelę ir sėklas, supjaustykite ir dėkite į puodą. Pilkite verdančio vandens ir virkite 5 minutes. Uždenkite gėrimą ir palikite.
Kai jis atvės, bet dar bus šiltas, įmaišykite mieles (prieš tai jas sumaišykite su šlakeliu šilto gėrimo, kad geriau tirptų). Kai mielės ištirps, pilkite citrinos sultis, cukrų ir išmaišykite. Pastatykite puodą šiltoje patalpoje ir palikite 12-15 valandų. Nukoškite.
Ryškesnio skonio girai suteiks kelios razinos ir mėtų lapeliai. Atšaldykite ir mėgaukitės.