Vienoje istorijų pasakojama, neva auksinis labradoras užšokęs ant tobulo braškinio morengų torto „Pavlova“, kuris buvo pagamintas į Itono koledžo atvirų dienų pikniką susirinkusiems tėvams. Rezultatas tapo patiekalu, dabar žinomu kaip „Itono betvarkė“.
Šis receptas – buvusios karališkosios virėjos C.Robb interpretacija.
Morengams reikės:
3 kiaušinių baltymų
85 g cukraus pudros
85 g rudojo cukraus pudros (jei neturite, sumalkite kavamale rudąjį cukrų arba pakeiskite jį 50 g baltojo cukraus pudra)
kelių lašelių vanilės ekstrakto
Masei reikės:
225 g (2 stiklinių) braškių, mėlynių ir aviečių
225 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
110 ml maskarponės sūrio
30 ml (2 šaukštų) cukraus pudros
Papuošimui reikės mėtų lapelių ir cukraus pudros
Aviečių piurė reikės:
110 ml (pusės stiklinės) aviečių piurė – ji pagaminama sutrynus blenderiu 115 g aviečių su 30 ml (2 šaukštais) cukraus pudros ir keliais lašeliais citrinų sulčių. Sutrynus pertrinkite per tankų sietelį, kad surinktumėte visas sėklytes, įdėkite 4 šviežius mėtų lapelius ir vėl sutrinkite blenderiu.
Paruošimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių Celsijaus.
Į dvi skardas patieskite kepimo popieriaus.
Pagaminkite morengus: švariame sausame dubenyje plakite kiaušinių baltymus tol, kol jie sutirštės. Pridėkite cukraus, vanilės ekstrakto ir toliau plakite, kad gautųsi tiršta, blizgi masė. Sudėkite morengus į konditerinį maišelį su vidutinio dydžio galiuku ir nestoru sluoksniu formuokite didesnius ar mažesnius apskritimus.
Kepkite 30 – 40 minučių, iki morengai taps tvirti ir traškūs, tačiau neleiskite pasikeisti jų spalvai. Išjunkite orkaitę ir palikite morengus.
Juos galite pagaminti ir prieš savaitę.
Prieš patiekdami desertą nuplaukite, nusausinkite visas uogas. Smulkiai suplėšykite mėtas, tačiau palikite kelis lapelius papuošimui.
Išplakite grietinėlę su maskarponės sūriu ir cukrumi, įmaišykite mėtą. Masę sudėkite į konditerinį maišelį.
Desertą išdėliokite ant lėkščių, kuriose jį patieksite. Dėliokite morengų diskus, ant jų išspauskite grietinėlės masės iš konditerinio maišelio, puoškite uogomis. Dėkite kitus morengus, ant jų išspauskite grietinėlės ir vėl išdėliokite uogų. Procesą pakartokite dar 3 kartus, paeiliui dėkite braškes, mėlynes, o ant viršaus – vieną didelę avietę. Taip pat paruoškite ir kitas porcijas.
Nedėliokite „Itono betvarkės“ likus daugiau nei valandai iki valgymo – morengai suminkštės.
Prieš patiekdami kiekvieną bokštą apipilkite aviečių piurė, papuoškite mėtų lapeliais ir pabarstykite cukraus pudra.
Parengė Dorotėja Noreikaitė