Bananų lapais pradėjusio prekiauti mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovė Elena Sereičikienė įsitikinusi, kad ši naujovė turėtų sudominti ne tik Azijos virtuvės gerbėjus, bet ir sveiko maisto šalininkus bei iškylautojus.
„Patys bananų lapai nėra valgomi – jie naudojami kaip folija arba sviestinis popierius. Juose ant garų virtas ar ant grotelių keptas maistas įgauna subtilų, žaliąją arbatą primenantį skonį, kurio nesuteikia jokie kiti prieskoniai. Su bananų lapais bet kokie tradiciniai kepiniai ant grotelių gamtoje gali tapti tiesiog kulinariniu šedevru“, – sako ji.
Siūlome išbandyti kelis egzotiškus patiekalus, kuriems pagaminti naudojami bananų lapai.
Kokosiniai ryžiai su bananais
Ingredientai:
1 puodelis lipnių sušiams skirtų ryžių
1 puodelis šviežio kokosų pieno
1/3 puodelio cukraus
1 supjaustytas bananas
1 pakuotė nuplautų ir apdorotų bananų lapų
Gaminimas:
Lipnius ryžius kelis kartus nuplaukite šaltame vandenyje ir nusausinkite. Ryžius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti per naktį arba bent 4 valandoms.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite kokosų pieną bei cukrų. Virkite, kol cukrus ištirps. Nusausinkite išbrinkusius ryžius ir juos sudėkite į keptuvę su kokosų pienu. Virkite tol, kol kokosų pienas įsigers į ryžius ir liks tik ryžių košė. Išjunkite viryklę ir palikite atvėsti.
Supjaustykite bananą smulkiais gabaliukais. Paimkite vieną standartinį banano lapą, įdėkite vieną šaukštą ryžių masės, ant viršaus uždėkite gabalėlį banano, o po to dar vieną šaukštą ryžių masės. Suvyniokite suktinį kaip dovanėlę ir analogiškai ruoškite kitus.
Suvynioję visus suktinius, sudėkite juos į virimui garuose skirtą indą su vandeniu. Virkite garuose apie 40 minučių ir tuomet patiekite.
Ant grotelių kepta žuvis
Ingredientai:
1 pasirinkta žuvis (upėtakis, dorada ar kita)
Jūros druska ir pipirai
Sauja šviežių žolelių
1 šaukštas aliejaus
1 -3 nuplauti ir apdoroti bananų lapai
1 citrina
Apie 15 minučių pakaitinkite grilio groteles. Išvalykite žuvį ir įpjaukite ją abiejuose šonuose po tris kartus: tai padės žuviai geriau iškepti. Išvoliokite žuvį prieskoniuose ir žolelėse. Kai grotelės įkais, uždėkite bananų lapus ir per vidurį padėkite žuvį. Lapai bekepdami susivynios, apdegs ir įgaus dūmų aromato, kuris įsigers ir į žuvį.
Kepkite žuvį iš abiejų pusių po 6-10 minučių. Patiekite su citrinos skiltelėmis.