takprosto.cc siūlo aštuonis šašlykų marinatus. Išbandykite!
1. Klasikinis marinatas
1 kg mėsos reikės: 3-4 v.š. 9 proc. acto, 1 a. š. cukraus, 3-4 svogūnų, 1,5 stiklinės vandens, raudonųjų ir juodųjų pipirų, druskos.
Supjaustykite mėsą vienodais gabalais, sumaišykite su druska ir pipirais, sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus. Vandenyje išmaišykite actą, cukrų ir užpilkite marinatu mėsą. Prispauskite ir palaikykite per naktį.
2. Svogūnų ir citrinos marinatas
1,5 kg mėsos reikės: 1 citrinos, 2 svogūno galvučių, 2 lauro lapų, 5 pipirų žirnelių, druskos ir pipirų.
Supjaustykite mėsą, sudėkite į indą. Pusžiedžiais supjaustykite svogūnus ir sudėkite juos ant mėsos. Berkite druskos, maltų pipirų.
Citriną supjaustykite į keturias dalis ir išspauskite sultis į mėsą. Sudėkite išspaustas citrinas su žievelėmis ant mėsos ir leiskite pastovėti keturias valandas.
3. Marinatas su prieskoniais
500 g mėsos reikės: 500 g svogūnų, 1-2 v.š. augalinio aliejaus, maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapų, prieskonių mišinio „Chmeli-suneli“, maltų raudonųjų pipirų.
Šis marinatas labiausiai tinka kiaulienai.
Pirmiausia sumalkite svogūnus mėsmale, supilkite aliejų, suberkite pipirus, kitus prieskonius. Tuomet sudėkite į marinatą pjaustytą mėsą ir leiskite pastovėti šaldytuve 5-7 valandas.
4. Marinatas su alumi ir medumi
200 g mėsos reikės: 50 ml sojos padažo, 50 g medaus, 50 ml alaus, 1 česnako skiltelės, 1 aitriojo pipiro, rozmarino šakelės.
Susmulkinkite česnaką, sumaišykite su kitais ingredientais. Užpilkite marinatu mėsą ir palaikykite šaldytuve per naktį.
5. Marinatas su medumi ir garstyčiomis
1 kg mėsos reikės: 2 v.š. garstyčių, 4 v.š. medaus, ketvirtadalio stiklinės raudonojo vyno acto, tiek pat alyvuogių aliejaus.
Visus marinato ingredientus sumaišykite mikseryje. Apliekite mėsą šiuo mišiniu ir palikite trims valandoms.
6. Marinatas su kiviu ir mineraliniu vandeniu
0,5 kg mėsos reikės: 1 didelio kivio, 1 svogūno, 1 a.š. paprikos miltelių, džiovintos ar šviežios kalendros lapelių, maltos kalendros (grūdelių), krapų, druskos, 1 stiklinės gazuoto mineralinio vandens.
Kivis gerai minkština mėsą, todėl šis marinatas labai tinka avienai ir jautienai, bet galima ruošti ir kiaulieną.
Svogūnus sutarkuokite, kivį supjaustykite nedideliais gabalėliais. Mėsą supjaustykite stambiai, sumaišykite su prieskoniais, svogūnų tyre ir kiviais, įberkite šiek tiek druskos ir užpilkite mineraliniu vandeniu. Palaikykite keletą valandų.
7. Marinatas su imbieru ir sojos padažu
0,5 kg mėsos reikės: 2 cm ilgio imbiero šaknies, 4 v.š. sojos padažo, maltų raudonųjų pipirų.
Šis marinatas labiausiai tinka jautienai. Mėsą supjaustykite stambiais gabalais ir sumaišykite su trintu imbieru, pipirais. Pilkite sojos padažo ir palikite 2-4 valandoms.
8. Arbatos marinatas
Reikės: stiprios juodosios arbatas be jokių priedų, bazilikų, pipirų, gvazdikėlių, druskos – visko pagal skonį.
Šis marinatas tinka bet kokiai mėsai – iškepta ji bus itin sultinga.
Supjaustykite mėsą ir sumaišykite ją su prieskoniais ir druska, užpilkite ataušusia arbata ir palikite šaldytuve 8-12 valandų.
O kaip jūs marinuojate šašlykus? Pasidalinkite! Rašykite mums skonis@lrytas.lt