Šešiolikmečio Jokūbo kiekviena diena užimta įvairiausia veikla. Gimnazistas yra pramoginių šokių šokėjas, aktyvus visuomenininkas, dalyvaujantis tarptautiniuose projektuose. Jokūbas baigė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklą Druskininkuose; dvejus metus mokėsi japonų kalbos.
Gardėsių gamyba jis susidomėjo būdamas pradinukas.
Iš pradžių tėvai tyliai sau manė, jog judriam vaikui pastaroji veikla greitai nusibos. Tačiau per kelerius metus paaiškėjo, kad Jokūbui užtenka kantrybės suktis virtuvėje.
Kokį nors receptą išbandantis gimnazistas dažnai improvizuoja, ir jam puikiai sekasi.
Per kelerius metus namiškiai įprato prie vienos griežtos sąlygos: kai Jokūbas gamina virtuvėje, į ją niekam nevalia kelti kojos.
Jokūbo mama Rosita pasakojo, jog konditerija sūnus susidomėjo pirmoje klasėje, kai su mokytoja ir bendraklasiais gamino nekeptą tortą.
„Vėliau tą patį „kūrinį“ pakartojo namuose. Kadangi rezultatas buvo skanus, susidomėjimas neatslūgo.
Kiekvieną sekmadienį būdavo savotiškas ritualas: Jokūbas, pasidėjęs sąsiuvinį, žiūrėdavo per „Lietuvos ryto“ televiziją rodomą Gidono Šapiro laidą „Skonio reikalas“, Jamie Oliverio laidas.
Labiausiai sūnus mėgsta gaminti desertus. Grįžę iš darbo dažnai randame iškeptų keksiukų, kokosinių sausainių, šventėms jis gamina panakotą, tiramisu, Kalėdoms padarė meduolių namelį“, – pasakojo gimnazisto mama.
Klasės draugės, kurias Jokūbas vaišino paties pagamintais desertais, jam padovanojo knygą su keksų receptais.
Gimnazistas savo ateities su maisto gamyba susieti neketina – jam tai malonus kūrybinis užsiėmimas.
„Labiausiai mėgstu gaminti tiramisu. Viena mano recepto dalis paimta iš žurnalo, kita – iš pažįstamos druskininkietės. Tačiau aš labiau pasikliaunu nuojauta nei receptūra. Man patinka laukti rezultato“, – prisipažino gimnazistas, svajojantis pagaminti tobulą sūrio pyragą.
Jokūbas – didelis smaguris, gal todėl ir domisi desertais. Jam ypač svarbu gražiai papuošti savo gaminius.
„Būdamas penktoje klasėje jis kepė plokštainį, pats susitarkavo bulves. Dar yra kepęs blynų, tačiau jį labiau traukia saldumynai“, – teigė druskininkiečio mama.
Vaikai dažnai tėvams pareiškia įvairių užgaidų, nuo kurių kartais tenka kantriai atkalbinėti.
Jokūbo mama pasakojo, kai prieš kelerius metus sūnus paprašė nupirkti konditerinį švirkštą, nebuvo net minčių neįvykdyti šio prašymo, nes buvo aišku, jog vaikas virtuvėje tobulėja, o ne šiaip sau žaidžia.
Jokūbas turi įvairių pabarstukų, o kai jam prireikė maistinių dažų, paaiškėjo, jog Druskininkų parduotuvėse jų nėra, teko vykti į Alytų.
Per šventes, kai susirenka visa giminė, ant gausaus vaišių stalo būna ir Jokūbo pagamintas tiramisu. Šį skanėstą svečiai įvertina puikiai – nelieko nė kąsnelio.
Jokūbo tiramisu
Reikės:
- 3 kiaušinių
- 200 ml grietinėlės (skirtos plakti)
- 3–4 šaukštų cukraus
- 180 g 9 proc. riebumo varškės
- 250 g maskarponės sūrio
- 400 g sausainių „Damų piršteliai“
- 2 puodelių stiprios kavos
Kaip gaminti:
Trynius atskirti nuo baltymų; baltymus išplakti iki standumo ir įdėti į šaldytuvą.
Trynius išsukti su 2–3 šaukštais cukraus; sudėti varškę, sūrį; viską suplakti plaktuvu.
Į grietinėlę įberti vieną šaukštą cukraus, gerai išplakti.
Šią masę ir išplaktus baltymus sudėti kartu, sumaišyti iki vientisos masės.
Sausainius po vieną (cukruotu paviršiumi) pamirkyti kavoje ir išdėlioti pasirinkto indo dugną drėgnąja puse į viršų.
Ant šio sluoksnio užpilti pusę masės; dėti antrą sluoksnį sausainių, pamirkytų kavoje, ir supilti likusią masę.
Gaminį dvi tris valandas, tačiau geriausia per naktį, palaikyti šaldytuve ir po to papuošti.
Įgūdžius jau gerokai išlavinęs Jokūbas šį desertą pagamina per pusvalandį.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų gegužės 1 dieną.