Svarstydama, ką pavasariško pagaminti, prisiminiau Paryžiuje valgytus lengvus it debesėliai, cukruotus plikytos tešlos pyragaičius – chouquettes. Nusipirkome tada visą maišelį ir suvalgėm tą patį rytą prie kavos. Lengvus lengvus, auksinės spalvos, su cukraus plutele ir baltais jo kristalėliais...
Plikytos tešlos pyragėliai „Chouquettes“ (pagal Davido Lebovitzo receptą)
Reikės:
- 250 ml vandens
- 90 g sviesto
- 2 arb. šaukštelių cukraus
- 0,5 arb. šaukštelio druskos
- 135 g miltų
- 3 didelių arba 4 mažų kiaušinių
- perlinio cukraus
- cukraus pudros
Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.
Prikaistuvyje kaitinkite vandenį, sviestą su cukrumi ir druska, kol sviestas ištirps ir viskas užvirs.
Puodą nukelkite nuo ugnies ir vienu kartu supilkite visus miltus. Smarkiai maišykite, kol pasidarys minkšta vientisa tešla ir ims lengvai atlipti nuo sienelių.
Perkelkite tešlą į dubenį ir kiek pravėsinkite, bet neatšaldykite.
Po vieną įmaišykite kiaušinius. Stebėkite ar tešla nesidaro per skysta. Ji turi slysti nuo šaukšto lengvai krestelėjus, bet jokiu būdu neturi varvėti.
Paruoštą masę sudėkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi ištiestos skardos išspaudinėkite nedidelius, maždaug 5Lt monetos dydžio kauburėlius.
Kiekvieną jų apibarstykite cukraus pudra ir negailėdami apiberkite perliniu cukrumi. Kepant cukraus pudra ir tirpstantys cukraus kristaliukai sudarys traškią plutelę.
Kiškite į karštą orkaitę ir, jokiu būdu nevarstydami durelių, kepkite, kol pyragėliai iškils ir paruduos. Man užtruko apie 15min.
Pora pastabų. Gaminant ne kartą atrodys, kad viskas vyksta blogai. Supylus miltus viskas iš pradžių sušoks į gabalus, vėliau teks ilgai paplušėti, kol įmaišysite kiaušinius. Nepasiduokite. Kaip ne kartą ir ne vieno rašyta apie plikytą tešlą: jei atrodo, kad nesiseka, jūs – teisingame kelyje.
Nepagailėkite perlinio cukraus. Dalis jo ištirps, o dalis lips pūpsoti ant iškepusių pyragėlių. Jis – pati chouquettes esmė.
Šaltinis – „Virtuvės teatras“