Bandelėms reikės:
25 g šviežių mielių
425 g šilto pieno
800 g miltų
14 g druskos
80 g cukraus
85 g lydyto sviesto
1 kiaušinio
Papildomai: 1 kiaušinio, sezamo sėklų
Mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir paliekame trumpam. Per tą laiką miltuose su likusiu cukrumi ir druska padarome duobutę, ten supilame pieną su sviestu, įmušame kiaušinį ir tada supilame mieles. Užminkome tešlą, gerai ją išminkome (gal 10 minučių) ir pastatome šiltai, kad iškiltų.
Iškilusią tešlą padaliname į dalis, kurių viena svertų maždaug apie 56 g. Rankose suformuojame gražius rutuliukus ir dedame juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Iš viso kiekio gausis 2 skardos bandelių. Bandeles uždengiame pašluoste ir paliekame pakilti apie 40-60 min.
Pakilusias bandeles aptepame išplaktu kiaušiniu, pabarstome sezamo sėklomis. Kepame 205 laipsnių orkaitėje apie 12-15 min.
Vištienos kotletukams reikės:
500 g vištienos filė
pusės svogūno
1 riekės sužiedėjusio batono
1/2 stiklinės vandens
Druskos, pipirų, džiovintų mairūnų ir bazilikų
Viską sudedame į kombainą ir peiliu gerai išsukame, kol gausis puikus kapotas vientisas vištienos faršas. Formuojame norimo dydžio paplotėlius ir kepame iš abiejų pusių keptuvėje. Galima pavolioti džiūvėsėliuose prieš kepant, bet aš stengiuosi taip nedaryti – papildomos kalorijos juk...
Gaminame mėsainį
Reikės:
bandelės, kotletuko, salotų, sūrio, majonezo, garstyčių, pomidorų padažo ar pesto padažo, Chalapos pipirų , svogūnų.
Bandeles perpjauname pusiau. Kiekvieną puselę tepame skirtingai: galima majonezu ir pomidoru padažu, galima garstyčiomis ar pesto. Dedame ant apatinės pusės salotų, svogūno griežinėlį (jei norisi), aitriųjų pipirų, tada kotletuką, ant jo sūrį (aš naudojau tarkuotą „Džiugą“, sūnus dėjo lydytą sūrelį, kuris būna supakuotas plonais kvadratais), ant viršaus – antrą bandelės puselę.
Tada visą mėsainį dar paskrudiname sumuštinių kepyklėlėje ar orkaitėje.
Pastaba: nurodytas vištienos kiekis neatitinka bandelių kiekio. Bandelių lieka ir pusryčiams su sviestu.
Šaltinis – „Braškės su pipirais“