Nuodėmės vertas rytietiškas saldumynas – baklava

2015 m. kovo 2 d. 20:01
Jurgita Adomavičiūtė, „Jurgittos receptai“
Jei lankėtės Turkijoje arba Graikijoje, paklausti, koks tų šalių saldumynas sukelia skaniausius prisiminimus, tikriausiai visi be išimties atsakytumėte, kad tai yra baklava.
Daugiau nuotraukų (2)
Tas pasakiškas plonyčių tešlos lapelių ir medaus sirupe išmirkusių riešutų skonis verčia pripažinti, kad kai kurie saldumynai tikrai verti nuodėmės.
Tad kviečiu ir jus bent valandėlei mintimis nukeliauti į šiltuosius kraštus, ir svajojant apie artėjančias atostogas, savo rankomis pasigaminti šį saldųjį skanėstą.
Baklava
Reikės:
450 g filo tešlos;
100 g lazdyno riešutų; 
100 g migdolų riešutų; 
100 g bertoletijų riešutų; 
100 g anakardžių riešutų; 
200 g sviesto;
1 a.š. cinamono;
žiupsnelio druskos.
Sirupui:
200 g cukraus;
170 g medaus;
150 ml vandens;
2 v.š. citrinos sulčių;
2 cinamono lazdelių.
Sirupas. Iš pradžių išsiverdame sirupą. Pilame visus produktus į puodą, dedame cinamono lazdeles ir ant vidutinės ugnies vis pamaišydami kaitiname, kol užverda. Sumažiname ugnį ir pamaišydami verdame apie 7-10 min. (iki sirupo konsistencijos). Paliekame atvėsti.
Baklava. Svarbi pastaba – atidarytą filo tešlą būtinai uždenkite drėgnu rankšluosčiu, nes ji labai džiūsta! Susirandame kepimo formą daugmaž tešlos matmenų dydžio. Aš tokios neturėjau, tad perpjoviau tešlą per pusę (teko dar truputį apipjaustyti kraštus) ir kepiau formoje 9x13 – toks dydis buvo pats tas, formą užpildžiau kepiniu beveik iki viršaus.
Jeigu tešla visgi neatitinka formos matmenų – apipjaustykite ją pagal formos dydį. Kadangi filo tešla yra labai plonytė, vienam sluoksniui jos reikia 4-7 lapelių, tad geriausia būtų pasidalinti tešlą ir riešutus į lygias dalis, kad galėtumėte tolygiai sluoksniuoti, pvz. aš dariau 5 sluoksnius tešlos ir 4 – riešutų. Galima lapelių kiekį dėti ir iš akies, bet pirmą kartą kepant bus paprasčiau orientuotis juos padalinus, kad galiausiai nenutiktų taip, jog tešlos jau nėra, o riešutų liko.
Taigi, riešutus sumalame į smulkius gabaliukus, sumaišome su cinamonu ir žiupsneliu druskos. Sviestą ištirpiname. Ištepame formą sviestu, ant dugno dedame vieną tešlos lapelį, aptepame jį sviestu, dedame kitą, vėl tepame sviestu, ir taip sudedame pirmą sluoksnį. Nepamirštame kiekvieno lapelio (!!!) ištepti sviestu.
Beriame dalį riešutų. Toliau vėl tešlos lapeliai, riešutai. Ir taip sluoksniuojame, kol baigiasi tešla ir riešutai. Paskutinis sluoksnis turi būti iš tešlos, kurį irgi aptepame sviestu.
Imame aštrų peilį, supjaustome kepinį išilgomis juostomis, kurias supjaustome dar ir išilgai, kad gautume gražius rombo formos gabaliukus. Dedame į 170°C orkaitę ir kepame apie 30-40 min., arba kol viršus ima gražiai ruduoti.
Iškepusią baklavą iš karto apipilame sirupu (pilame ir ant gabaliukų viršaus, ir į tarpus, kad sirupas susigertų į visus sluoksnius). Paliekame bent pusdieniui, o dar geriau parai arba net kelioms – kuo ilgiau laikysite, tuo skonis bus sodresnis ir turtingesnis! Skanaus!
Kadangi baklavoje nėra greitai gendančių produktų, ją galima laikyti net 3-4 mėnesius kambario temperatūroje.
P.S. Jei tešlą apipjaustysite pagal savo formos dydį, neišmeskite nuopjovų! Dėkite jas ant ištisų lapelių, kiekvieną gabalėlį ištepdami sviestu – iškepusioje baklavoje viskas gražiai sulips, ir turėsite storesnius tešlos sluoksnelius. Riešutus galite naudoti, kokius norite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.