Iš nurodyto kiekio išeis apie 20 pyragėlių. Matavimui naudojama 200 ml stiklinė.
Tešlai reikės:
1 stiklinės pieno
2 v.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
100 g sviesto
70 g aliejaus
2 kiaušinių
pakelio sausų mielių (7-11 g)
maždaug 5 stiklinių miltų
Įdarui reikės:
kopūsto
svogūno
morkos
1 kiaušinio
mėgstamų prieskonių
kiaušinio bandelėms aptepti (bet galite truputį kiaušinio pasilikti gamindami tešlą ar įdarą)
Pieną, druską, cukrų, sviestą pašildykite, kol ištirps sviestas. Tuomet supilkite aliejų, išmaišykite. Šiek tiek atvėsinkite (bet ne iki galo) ir supilkite išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su mielėmis, į juos supilti skystą mišinį, užminkykite tešlą. Tešla turi būti elastinga, minkšta, bet nelipti prie rankų. Jei limpa – įberkite dar truputį miltų, bet kuo jų mažiau, tuo minkštesni bus pyragėliai.
Kol ruošite įdarą, tešlą dėkite į dubenį, uždenkite ir statykite į šaldytuvą apie 30-40 min., kad pakiltų (pakyla nelabai daug, tad nesistebėkite, taip turi būti).
Kol tešla kyla – ruoškite įdarą. Pakepinkite svogūną, morką, galiausiai kopūstus. Paskaninkite druska, pipirais, prieskoniais. Atvėsinkite, supilkite išplaktą kiaušinį, išmaišykite. Galite dar dėti kitų daržovių.
Išimkite šiek tiek pakilusią tešlą, dar kartą gerai perminkykite, atgnybkite gabalėlį, išminkykite jį delne, dėkite įdaro, gerai užspauskite siūlę ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi (siūle į apačią). Palikite skardoje apie 20 min, kad pakiltų. Pyragėlius aptepkite kiaušiniu, jei norite – pabarstykite sezamo sėklomis (kmynais ar kt.).
Kepkite 200 C orkaitėje apie 30 min., arba kol gražiai paruduoja viršus.
Šaltinis – „Jurgittos receptai“