Tešlai užminkyti prireiks pačių paprasčiausių produktų – miltų, pieno, kiaušinių, mielių… Na, o įdarui panaudokite mažų ir didelių dievinamą saldų kremą „Nutella“, šokoladinį arba riešutų kremą.
Mielinis pyragas su šokolado kremu
Reikės:
- 180 ml (3/4 stiklinės) pieno
- 17 g šviežių mielių (arba 1,5 šaukštelio sausų mielių)
- 70 g (1/3 stiklinės) cukraus
- 450 g miltų
- žiupsnelio druskos
- 4 kiaušinių trynių (vieno baltymo prireiks pyrago viršui aptepti)
- 30 g (2 šaukštų) minkšto sviesto
- 200 g (maždaug stiklinės) „Nutella“ arba kitokio šokoladinio ar riešutų kremo
Pieną pašildykite iki 40 laipsnių temperatūros. Supilkite į dubenėlį ir įmaišykite mieles, 2 šaukštelius cukraus ir 1 šaukštelį miltų. Palikite šiltai, kad masė suputotų.
Miltus sumaišykite su druska. Kiaušinių trynius išsukite iki purumo su cukrumi.
Miltus suberkite į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą. Viduryje padarykite duobelę ir supilkite pieno su mieliėmis masę, taip pat kiaušinius su cukrumi bei sviestą. Rankomis arba elektriniu kombainu minkykite tešlą, kol ji pasidarys elastinga, žvilganti ir vienalytė. Padėkite šiltai, kad pakiltų, tūris padvigubėtų.
Pasiruoškite apvalią kepimo skardą (tiks bet kokia – su nuimamais arba žemesniais kraštaisi). Pasiruoškite lakštą pergamentinio popieriaus. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, įjunkite apatinio elemento kaitinimą.
Padalinkite tešlą į 4 dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į apskritimą, kuris yra tokio paties diametro, kaip jūsų kepimo forma. Apskritimą patieskite ant pergamentinio popieriaus. Visą tešlos paviršių plonu sluoksniu ištepkite šokolado kremu arba „Nutella“.
Iškočiokite antrą lygiai tokio paties dydžio apskritimą iš tešlos ir juo uždenkite pirmąjį. Taip pat ištepkite kremu. Tą patį padarykite su dar dviem tešlos apskritimais, tik paskutiniojo, viršutiniojo, kremu jau netepkite.
Nedidele taurele arba stiklinaite pyrago centre įspauskite apskritimą (įspauskite labai lengvai, tik pažymėdami jo kontūrą, jokiais būdais ne išpjaudami apskritimą iš tešlos!).
Tada peiliu supjaustykite pyragą (ne per visą diametrą, bet tik iki apskritimo kontūro viduryje) į 4 dalis. Kiekvieną iš 4 dalių padalinkite pusiau, ir gautą kiekvieną dalį – dar pusiau. Jums turėtų gautis 16 vienodų pyrago juostelių (tarsi picos gabalėlių), kuriuos viduryje „laiko“ pažymėtas apskritimas. Tada imkite pirštais du šalia esančius pyrago gabalėlius ir juos apverskite į skirtingas puses aukštyn kojomis. Tą patį padarykite su visais pyrago gabalėliais.
Atsargiai už kraštų paėmę pergamentinį popierių įkelkite pyragą į kepimo skardą. Visą viršų patepkite plaktu kiaušinio baltymu. Pašaukite į orkaitę. Po 5 minučių įjunkite ir viršutinį kaitinimo elementą ir kepkite dar 10 minučių, arba kol visas pyragas bus gražiai parudavęs.
Skaniausias pyragas – šiltas, su pieno stikline arba puodeliu arbatos:)