Ryklio paragavęs Linas Adomaitis: „Pasaulis nuostabus“

2015 m. sausio 11 d. 12:30
lrytas.lt
Tailande ne kartą lankęsis dainininkas Linas Adomaitis su žmona Irma pamėgo šios šalies virtuvę.
Daugiau nuotraukų (1)
„Tailandas įsikūręs dėkingoje klimato juostoje - derlius ten nuimamas net dukart per metus. Maisto čia tikrai netrūksta. Daugelis šeimų neturi namuose šaldytuvo - jei lieka maisto, juo pasidalija su keturkojais augintiniais. Keista, bet šuniukai ir kačiukai labai noriai mėgaujasi aštroku tailandietišku maistu", - juokėsi Irma Adomaitienė.
Šįkart laidoje  „Pasaulis nuostabus", kurią rodo „Lietuvos ryto" televizija, jie ragavo ryklio kepsnio su „Wok" keptuvėje keptomis daržovėmis, receptu. Linui jo skonis priminė žvėrieną.
Valgydami tailandietiškai paruoštą kepsnį jie pripažino: „Pasaulis nuostabus".
Daržovėms reikės:
smulkinto česnako
smulkinto imbiero
citrinžolės
čili pipirų
mangų šiaudelių
anakardžio riešutų
jaunų kukurūzų burbuolių
žirnių ankščių
morkų
ryžių makaronų, trumpai palaikytų karštame vandenyje
paprikų šiaudelių
kalendros
svogūnų laiškų
bazilikų
žuvies padažo
cukraus
„Teriyaki" padažo
žemės riešutų aliejaus
Ryklio kepsniui reikės:
ryklio (galima pakeisti lašiša ar kita žuvimi) pjausnių
kokosų-laimo padažo (kokoso pienas, sumaišytas su žaliosios citrinos sultimis)
5 prieskonių mišinys: (cinamonas, anyžius, pankolis, gvazdikėlis, pipirai ir druska)
Į įkaitintą „Wok" keptuvę pilame žemės riešutų aliejaus. Dedame česnakus, imbierą, pasmulkintą citrinžolę, saują smulkintų morkų, kukurūzų burbuoles, paprikas, mangus, anakardžius, įliejame šlakelį žuvies padažo ir porą šaukštelių cukraus, sudedame minkštus makaronus, įberiame čili pipiriukų. Sudedame žirnių ankštis. Viso proceso metu būtina nuolat intensyviai maišyti keptuvės turinį, kad ingredientai neprisviltų, nes kaitra šioje keptuvėje išties didelė.
Jei pavyktų, rekomenduojame keptuvę pakėlus nuo ugnies daržoves tiesiog pavartyti ore, taip kaip daro tikri šefai. Įpilame paskutinio akcento – „Teriyaki" padažo. Daržovės paruoštos!
Atidedame jas kelioms minutėms, kol paruošime ryklio kepsnį.
Į švarią įkaitintą „Wok" keptuvę įpilame gerą stiklinę vandens, įmaišome maždaug pusę stiklinės kokosų-laimo sulčių padažo, pamaišome, kol užvirs.
Į „Wok" keptuvę įdedame groteles, taip, kad šios nesiektų skysčio. Ant grotelių sudedame pjausnius, apiberiame prieskonių mišiniu. Kadangi šios keptuvės neturi dangčių – improvizuojame: kepsnius uždengiame kita keptuve, kad šie būtų apdoroti garuose.
Tuo tarpu galime pasmulkinti žalumynus: svogūnų laiškus, kalendrą, bazilikus. Ryklienos kepsniams apdoroti garuose reikėtų apie 8-10 min, bent kartą apverskite.
Ryklio kepsnius patiekite su „Wok" apkeptomis daržovėmis, apiberkite smulkintais žalumynais.
Skanių išskirtinių pietų!
Lino Adomaičio laidą „Pasaulis nuostabus" žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 12:00 val. per „Lietuvos ryto" televiziją ir populiariausioje interneto televizijoje lrytas.tv

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.