„Jau po pirmosios vakarienės pasakėme sau, kad tajų virtuvė mums – pirmoji pasaulyje. Mėstame saikingą aštrumą, tad garsioji sriuba „Tom Yum“ mums – tarsi Tailando sinonimas“, – pasakojo Irma.
Tajai ruošdami maistą naudoja be galo daug specifinių prieskoninių žolelių, šaknų, tad atkartoti jų kulinarinius šedevrus namuose būna sudėtinga. Kiekvienas ingredientas į visumą įneša savo spalvos ir skonio, be kurio patiekalas nebūtų toks tikras, toks tailandietiškas.
Tad pasiruoškite šaukštus ir šakutes (taip, taip – tajai nenaudoja peilio: šaukštas – dešinėj, šakutė – kairėj, su ja ant šaukšto sužeriamas maistas ir patogiai valgoma) – šiandien pietums ypač tradiciniai tailandietiški patiekalai!
„Thom Kha Gung“ (kokosų sriuba su krevetėmis)
Reikės:
2 puodelių vištienos sultinio
500 ml kokosų pieno
3-4 susmulkintų česnakų
pusės susmulkintos svogūno galvos
1-2 žaliųjų citrinų
žiupsnelio kalendrų
2-3 šaukštų nulupto ir susmulkinto imbiero
2 stiebų sukapotos citrinžolės
1 šaukšto tailandietiškos čili pastos
2-3 šaukštų žuvies padažo
1 šaukšto cukraus
2 puodelių stambiai pjaustytų grybų
apie 15 šviežių krevečių arba vištienos
Sultinį, du trečdalius kokosų pieno, česnaką, svogūną, 1 laimą, supjaustytą skiltelėmis, imbierą, citrinžolę ir čili pastą sudėti į didelį puodą. Užvirti ir palikti virti ant silpnos ugnies 30 minučių, kad sultinyje pasklistų visi aromatai.
Kiaurasamčiu nugriebti visus nuvirtus prieskonius. Tačiau nieko baisaus, jei sugalvosite palikti viską sriuboje. Įmaišyti likusį kokoso pieną, žuvies padažą, cukrų, grybus. Pavirti apie 8-10 min ant mažos ugnies, kol suminkštės daržovės.
Prieš patiekiant į lėkštę įdėti krevetes į sriubą. Kai jos tampa rausvos ir ima riestis – jau galima valgyti. Jei vietoj jūros gėrybių naudojate vištieną, mėsą apdorokite ilgiau.
Patiekite užbėrę šviežios kalendros ir užspaudę žaliosios citrinos sulčių. Nepamaišytų ir virtų ryžių procija greta!
„Pad Thai“ makaronai
Reikės:
200 g plačių ryžių makaronų
2 susmulkintų česnako galvučių
kalendros
čili pipirų
1 žalios citrinos
šiek tiek laimo žievelės
kokoso aliejaus
10 išdorotų krevečių be kiauto
svogūnų laiškų
2 šaukštų žuvies padažo
šaukšto cukraus
2 suplaktų kiaušinių
poros žaliųjų citrinų ketvirčių garnyrui
Ryžių makaronus panardinti 3-5 minutėm į verdantį vandenį.
Grūstuvėje paruošti padažą: česnakas, šiek tiek kalendros, čili pipirų, laimo žievelės.
„Wok“ keptuvėje įkaitinti kokoso aliejų, sudėti paruoštą pastą ir apkepti ją minutę, kol pasklis aromatas. Sudėti krevetes, pusę svogūnų laiškų, apkepti porą minučių.
Sudėti nukoštus makaronus ir sumaišyti. Įmaišyti žaliųjų citrinų sultis, žuvies padažą, cukrų ir dar pakepti pora minučių nuolat maišant.
Įmaišyti kiaušinio plakinį, gerai pamaišyti.
Makaronus patiekti apibarstytus kalendra ir likusiais svogūnų laiškais, šalia patiekti žaliosios citrinos.