Šeštadienį 10.30 val. kalėdinėje TV3 laidoje „Beatos virtuvė“ žiūrovai išvys iš Klaipėdos atkeliavusį fantastiško grožio imbierinį miestą su bokštais, bažnyčiomis, nameliais ir besmegeniais, o laidos vedėja ir autorė Beata dalinsis pasiūlymais kalėdiniam stalui – kiaulienos kepsnio, aguonų pyrago ir imbierinės eglutės receptais.
Į savo kalėdinę laidą Beata pakvietė geriausias Lietuvos konditeres iš Klaipėdos turizmo mokyklos.
Jos dalinsis patarimais, kaip puošti meduolius, namelius, gaminti besmegenius ir eglutes.
Imbierinio namelio, populiaraus senojoje Europoje, o ypač Skandinavijoje, receptas atkeliavo į Lietuvą ir jau spėjo čia įsitvirtinti.
„Kai pernai organizavau tokių namelių kepimo konkursą, tiesiog netvėriau džiaugsmu, kiek daug ir kokių nagingų, kūrybingų kepėjų gausu mūsų šalyje. Štai jums ne kartą ir ne du patikrintas receptas. Nesibaiminkite – tikrai pavyks. Žinoma, jūs galite pademonstruoti savo architektūrinius gabumus ir sukurti įmantriausią pastatą“, – sako Beata ir dalinasi imbierinio namelio receptu.
Namelio tešlai reikės:
250 g minkšto sviesto
150 g rudojo cukraus
150 ml auksaspalvio cukraus sirupo (galite keisti medumi)
2 kiaušinių
1 šaukštelio malto kardamono
1 šaukštelio malto imbiero
0,5 šaukštelio druskos
650 g miltų
Glajui reikės:
1 kiaušinio baltymo (galima ir nenaudoti)
200 g cukraus pudros
šlakelio citrinų sulčių
Gaminimas:
1. Kambario temperatūros sviestą gerai išplakame su cukrumi ir cukraus sirupu.
2. Įmušame kiaušinius, suberiame prieskonius, pasūdome ir išplakame elektriniu plakikliu.
3. Suberiame miltus ir išminkome tešlą. Tešla turi būti kietoka.
4. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iš tešlos iškočiojame maždaug 5 mm storio lakštus ir išpjauname pasirinkto namelio formeles (sienas, stogo šlaitus). Išpjauname ir duris, langus, jei taip nurodo jūsų namelio projektas.
5. Formeles kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių arba kol švelniai paruduos. Iškepusias formeles paliekame atvėsti, tuo metu gaminame glajų.
6. Kiaušinio baltymą išplakame elektriniu plakikliu, kad suputotų.
7. Išspaudžiame šlakelį citrinų sulčių, nuolat plakdami dalimis suberiame cukraus pudrą. Masė turi būti tiršta, klampi ir vis tvirtėti, kad greitai ir patikimai sustingtų. Jei matysite, kad glajus skystokas, įberkite dar šiek tiek cukraus pudros.
8. Glajumi sulipdome namelio sienas, konditeriniu švirkštu jį dekoruojame.