Nidos Degutienės patarimai, kaip gardžiai paruošti midijas

2014 m. gruodžio 14 d. 16:24
Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)
Paruošti midijas taip paprasta, kad šios užduoties drąsiai gali imtis pirmokas. Žinoma, būtiniausia sąlyga - nusipirkti šviežių midijų. O tai Lietuvoje jau nėra misija neįmanoma! 
Daugiau nuotraukų (1)
Midijoms nereikia jokių ypatingų produktų nei prieskonių - viską dažniausiai turite po ranka, arba visos prekės kuo lengviausiai įsigyjamos pačioje artimiausioje parduotuvėje.
Ir nors būdų kaip paruošti midijas yra begalės, aš dažniausiai renkuosi klasiką - troškinu jas baltojo vyno padaže.
Lietuvos restoranuose pateikiant midijas, dažnai mėgstama padažą paskaninti grietinėle ar sviestu. Tačiau man toks būdas mažiau patinka – patiekalas būna per sunkus.
Midijos, turėdamos labai didelę baltymų koncentraciją, yra labai sotus patiekalas, nepaisant to, kad šiukšlių (tuščių kriauklių) lieka daug daugiau nei valgomos jų dalies. Tad lengvas baltojo vyno padažas čia atstoja ir sriubą ir padažą.
Skaniausia midijas pateikti su skrudintomis bulvytėmis arba šviežio prancūziško batono riekele.
Midijos išverda labai greitai - joms užtenka vos 5-6 minučių, ir visos kriauklės jau būna visiškai atsidariusios. Tai ir yra ženklas, kad patiekalas paruoštas.
Tačiau prieš suberiant kriaukles į puodą reikia kruopščiai kiekvieną nuplauti, nugramdyti prilipusius nešvarumus, ir išmesti visas tas kriaukles, kurios atsidarę arba suskilę, pažeistos.
Jei kriauklė atsivėrusi tik šiek tiek, pamėginkite gana smarkiai stuktelti į kriauklės kraštą ir padėti kelioms minutėms - jei kriauklė užsidarys, vadinasi ji tinkama valgymui.
Jokiais būdais nerizikuokite, nedėkite į puodą atsidariusių ir pažeistų kriauklių, juolab nevalgykite tų, kurios virimo metu neatsidarė, nes rizikuojate kaip reikiant apsinuodyti!
Šįkart pateiksiu jums du pačius mėgstamiausius padažus, kuriuose troškinu midijas - klasikinį  a la mariniere (pranc.) (ir šio padažo  improvizaciją)  bei pikantišką pomidorų padažą. 
Moules a la mariniere (prancūzų k.) arba midijos baltojo vyno padaže (lietuvių k.)
Reikės:
1 kg šviežių midijų
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 svogūno, supjaustyto plonomis plunksnelėmis
1/2 stiklinės baltojo vyno
druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
šviežių kapotų petražolių patiekimui
Midijas nuplaukite, nuvalykite, laikykite sietelyje.
Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame ant nedidelės ugnies kepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės, supilkite vyną ir įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų. 
Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys.
Maždaug viduryje virimo midijas išmaišykite, kad viršuje esančios kriauklės patektų į verdantį baltojo vyno padažą.
 Prieš patiekiant paragaukite padažo - dažniausiai verdant midijas jis prasiskiedžia, tad reikia šiek tiek pasūdyti ar pašlakstyti citrinų sultimis.
Interpretacija: midijos baltojo vyno ir pankolių padaže
Be išvardintų produktų, pasiruoškite 1/2 nedidelio pankolio ir žiupsnelį pankolio sėklų. Pankolį supjaustykite plonomis juostelėmis ir apkepinkite aliejuje kartu su svogūnais.
Toliau laikykitės tų pačių instrukcijų, tik padažą dar papildomai pagardinkite pankolio sėklomis. Gausite midijas su švelniu anyžiaus prieskoniu.
Midijos pikantiškame pomidorų padaže
Reikės:
1 kg šviežių midijų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
3 česnako skiltelių, susmulkintų
1 indelio konservuotų pjaustytų pomidorų savo sultyse
1/2 stiklinės baltojo sauso vyno
druskos, čili pipirų, žiupsnelio cukraus, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, šviežių kapotų kalendrų arba čiobrelių patiekimui
Midijas nuplaukite, nuvalykite ir laikykite sietelyje.
Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame trumpai apkepinkite česnakus. Supilkite pomidorus, vyną supilkite į pomidorų skardinę, pateliuskuokite ir supilkite į puodą, įberkite druskos, čili pipirų, truputį cukraus, daug juodųjų grūstų pipirų ir viską užvirkite.
Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys.
Maždaug virimo viduryje midijas išmaišykite, kad viršuje esančios kriauklės patektų į verdantį pomidorų padažą. Prieš patiekiant paragaukite padažo - dažniausiai verdant midijas jis praranda sūrumą ir reikia šiek tiek pasūdyti ar pašlakstyti citrinų sultimis.
Midijosmidijos vyno padažereceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.