Saldžios figos ir ožkos sūris – tobulas derinys. Tačiau vietoje figų šiame vegetariškame kepinyje kuo puikiausiai tiks ir kiti saldūs lietuviški vaisiai – kriaušės, slyvos.
Kišas su ožkų pieno sūriu ir figomis (6-8 porcijos)
Tešlai reikės:
200 g miltų
žiupsnelio druskos
90 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais
1 kiaušinio, suplakto
1 šaukšto ledinio vandens
Įdarui reikės:
200 g ožkų sūrio, sutrupinto stambiais gabalėliais
5-6 šviežių prinokusių figų
1 šaukšto medaus ir 1 šaukšto aliejaus (figoms patepti)
Užpilui:
4 kiaušinių
1/3 stiklinės (80ml) plakimui skirtos grietinėlės
40g tarkuoto kietojo sūrio
1 šaukšto šviežių čiobrelių lapelių (arba 1 šaukštelio džiovintų)
1 šaukšto susmulkintų svogūno laiškų
žiupsnelio druskos ir pipirų
Pasigaminkite tešlos pagrindą: Ištepkite sviestu 24 cm skersmens tartoms kepti skirtą formą.
Dideliame dubenyje (arba geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska, tada sudėkite ledinio sviesto gabaliukus ir maišykite energingai, kol masė taps sausais trupiniais ( maišyti reikia greitai todėl, kad kuo mažiau suminkštėtų sviestas).
Įpilkite kiaušinį ir šaukštą ledinio vandens ir toliau maišykite.
Jei masė nesusijungia į vientisą tešlos gumulą, galite įlašinti dar keletą lašų vandens.
Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sukietėtų.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą plonai į tokio dydžio apskritimą, kad jis būtų 3-4 cm didesnio skersmens nei jūsų kepimo forma.
Įklokite šį tešlos apskritimą į paruoštą kepimo formą ir gražiai užspauskite visus kraštus.
Subadykite visą paviršių šakute ir padėkite į šaldytuvą dar 20-30 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Išimkite kepimo formą su tešla iš šaldytuvo, jos visą pagrindą ir kraštus uždenkite aliuminio folija ir ant viršaus tolygiai paskirstykite kokį nors svorį (aš naudoju kelias saujas pupų).
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. Tada nuimkite foliją ir svorius ir toliau kepkite tešlą dar 13 min. Išimkite iš orkaitės.
Pasigaminkite užpilą: suplakite kiaušinius kartu su grietinėle. Suberkite tarkuotą sūrį, čiobrelių lapus, kapotus žalius svogūnus, įberkite truputį druskos ir pipirų.
Pabaikite gaminti kišą: ant viso tešlos paviršiaus užbarstykite ožkų sūrio gabaliukus. Figas perpjaukite pusiau ir sudėkite ant pagrindo nupjautomis pusėmis į viršų.
Į tarpus tarp figų supilkite paruoštą užpilą. Pabaigoje figų pagrindus patepkite medumi ir aliejumi.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-22 min., kol viršus gražiai paruduos. Patiekite šiltą.