Juodojo šokolado tortas su baltojo šokolado putėsiais
Pagrindui reikės:
- 6 kiaušinių baltymų;
- 150 g cukraus pudros;
- 180 g sumaltų migdolų (arba lazdyno riešutų);
- 40 g kakavos;
- 100 g karčiojo šokolado, sutrupinto (peiliu arba blenderiu).
Putėsiams reikės:
- 6 kiaušinių trynių;
- 700 ml labai gerai atšaldytos riebios grietinėlės 36%;
- 100 g sviesto;
- 300 g baltojo šokolado;
- 4 šaukštų cukraus pudros.
Viršutiniam sluoksniui:
- 100 g baltojo šokolado;
- 200 g grietinės (mažiausiai 12%);
- kakavos pabarstymui.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Torto formos su atsegamais kraštais (24 cm) dugną išklokite kepimo popieriumi, formos šonus patepkite sviestu.
Kiaušinių baltymus plakite, kol susidarys standžios putos: iš pradžių pradėkite plakti mažais apsisukimais, kai baltymai suputos pradėkite dalimis berti cukraus pudrą, ir kaskart plakite, kol ji visiškai ištirps – po 2-3 minutes po kiekvienos cukraus pudros porcijos. Atsiminkite, kad baltymų neįmanoma perplakti, tad plakite ilgai, kol masė bus standi ir žvilganti.
Labai atsargiai baltymus sumaišykite su maltais migdolais ir smulkintu šokoladu bei kakava.
Geriausia tą daryti mentele arba ypač mažais plaktuvo apsisukimais.
Supilkite masę į paruoštą formą, išlyginkite viršų ir kepkite 17 minučių (arba kol įsmeigę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą). Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite formoje, kurioje kepė.
Metalinį dubenėlį įtaisykite virš puodo su verdančiu vandeniu (to vandens turi būti labai nedaug, jokiais būdais vanduo negali liesti dubenėlio dugno!! Jei matote, kad vanduo verda pernelyg intensyviai, verčiau nuimkite nuo ugnies, nes kitaip plakami tryniai gali nuo karščio sukepti).
Tame dubenėlyje pradėkite šluotele plakti 6 trynius. Įpilkite į trynių masę 200 ml grietinėlės ir plaikte nuolat, kol masė ims tirštėti ir ji bus šilta (tik ne per karšta!!!).
Į šiltą masę sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir gabaliukais sulaužytą baltąjį šokoladą.
Visąlaik maišykite, kol sviestas ir šokoladas visiškai ištirps, gerai susimaišys. Padėkite į šalį, kad atvėstų (bet ne iki galo atšaltų).
Likusią labai gerai atšaldytą grietinėlę (500 ml) išplakite iki labai standžių putų: pradėkite plakti mažais apsisukimais, tada greitį didinkite, o pabaigoje suberkite cukraus pudrą.
Labai gerai išplaktą grietinėlę sumaišykite su kiaušinių trynių ir balto šokolado mase. Maišykite atsargiai, kad nesumažintumėte plaktos grietinėlės apimties. Geriausia kelis šaukštus grietinėlės įmaišykite į trynių masę, tada kelis šaukštus šios masės sumaišykite su grietinėle, o tuomet supilkite viską kartu ir atsargiai mentele sumaišykite.
Muso masę supilkite ant atvėsinto šokoladinio pagrindo ir laikykite šaldytuve mažiausiai pernakt.
Kol musas stingsta, pagaminkite viršutinį sluoksnį: ant karšto vandens garų ištirpinkite baltąjį šokoladą, jį sumaišykite su grietine. Gautą masę ištepkite tolygiai ant viso torto paviršiaus ir palikite toliau stingti.
Prieš pateikiant aštriu peiliu atskirkite torto kraštus nuo formos, nuimkite formos kraštus.
Perkelkite tortą ant serviravimo padėklo, ir gausiai per sietelį pabarstykite kakava torto viršų.