Paprastai darau standartinį apvalų pyragą, kurį šiltą supjaustau svečiams susėdus prie stalo. Bet šįkart pabandžiau kepti atskirus pyragėlius formelėse ir pateikti kiekvienam svečiui atskirai.
Gavosi estetiškiau ir tikrai ne mažiau skaniau!
Todėl prireiks arba vienos standartinės formos kepimui (geriausia su pavingiuotais kraštais ir išimamu dugnu) arba 8 nedidelių formelių.
Tešlai:
- 1 puodelis miltų;
- 45 g sviesto arba margarino;
- žiupsnelis druskos;
- 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių;
- 6 šaukštai pieno.
Padažui:
- 1 kiaušinis;
- 100 g grietinės arba natūralaus jogurto, arba grietinėlės;
- patarkuotas muskato riešutas;
- 4-5 svogūnai.
Tešlai sausus produktus sumaišyti tarpusavy, kapoti sviesto gabelėlius, kol gausis trupiniai. Tada palaipsniui įmaišyti pieną. Geriausia tai daryti elektriniu kombainu, tada nereikia net teptis rankų! Tešla turi gautis minkštutė, tačiau nelipti prie rankų.
Supjaustyti 4-5 didelius svogūnus plonais griežinėliais. Iš viso turėtų gautis apie 2,5 puodelio pjaustytų svogūnų. Keptuvėje įkaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir lėtai kepinti svogūnus, kol jie suminkštės, pagels. Tai užtruks mažiausiai 10 minučių.
Pabaigoje užbarstyti žiupsneliu druskos, pipirų ir šviežiais arba džiovintais čiobreliais. Palikti atvėsti.
Tešla iškloti pyrago formą arba padalinus į 8 dalis – pyrago formeles.
Uždėti svogūnų sluoksnį ir užpilti iš visų produktų suplakto padažo. Ant viršaus pabarstyti aguonų grūdeliais – ir skanu, ir gražu!
Kepti 25-30 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių.
Jei kepsite atskiruose indeliuose, galite pateikti lėkštėje su žaliomis salotomis, užpiltomis saldžiarūgščiu padažu. Puikiai derės skonis!